Na západě Afriky je jen pár Čechů, ebolou se žádný nenakazil

7. 8. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V západoafrických zemích zasažených šířením smrtelného viru ebola české ministerstvo zahraničí eviduje 15 Čechů. Úřad nemá informace o tom, že by nějaký český občan byl virem nakažen. ČTK to řekla mluvčí české diplomacie Johana Grohová.


Ministerstvo zahraničí podle ní situaci pečlivě sleduje a je připraveno reagovat na další vývoj.

Počet obětí eboly stoupl podle dnešní bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) na 932. Nakaženo je přes 1700 lidí. Nebezpečný vir se zatím objevil v Libérii, Sieře Leone, Guineji, Nigérii a Senegalu.

Ministerstvo zahraničí vydalo minulý týden kvůli šíření eboly doporučení omezit cesty do Libérie, Sierry Leone a Guineje jen na nezbytně nutné případy. V případě Nigérie a Senegalu, kde byly nově zaznamenány případy výskytu, žádné podobné doporučení ministerstvo podle Grohové zatím nechystá. „Pro dopravu do Nigérie nicméně doporučujeme využít evropské společnosti nebo Ethiopian Airlines,“ poznamenala mluvčí.

V Senegalu je ministerstvo v kontaktu i s dalšími státy Evropské unie a ve spolupráci s nimi připravuje různá opatření. S Rakouskem, s nímž český zastupitelský úřad v Dakaru sdílí budovu ambasády, například objednalo ochranné prostředky jako antivirální léky nebo dezinfekční gely, uvedla Grohová.

„Jsme v kontaktu s našimi úřady v Nigérii a Senegalu a situaci velmi pečlivě sledujeme,“ uvedla mluvčí. V Libérii, Sieře Leone ani Guineji Česko zastupitelský úřad nemá.

Českou vládu dnes o opatřeních proti šíření eboly informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Vláda jeho úřad pověřila, aby dále epidemiologickou situaci v západní Africe i Evropě monitoroval a přijímal potřebná opatření. Ministerstvo podle Němečka pokračuje v kampani, která má občany i lékaře informovat, jak postupovat v případě podezření na nákazu. „Stále platí informace, že riziko nákazy pro občany ČR je nízké, nicméně vzhledem k závažnosti této infekce, v součinnosti i s evropskými orgány, situaci nadále monitorujeme,“ řekl ministr.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do dalších západoafrických zemí. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?