Na zdravotnictví si brousí zuby Jurásková i Šťastný

25. 6. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak se začneme dohadovat o rozdělení ministerstev, přestane legrace, prorokovali představitelé ODS, TOP 09 a VV. A měli pravdu.


Jednoznačná dohoda o křeslech ve vládě v poměru 6:5:4 sice existuje, ale je podmíněna celkovou dohodou o programu a obsazení resortů. A boje se dají očekávat nejen mezi stranami, ale i uvnitř. Zejména v ODS.

Velký střet lze čekat o post ministra zdravotnictví, které by mělo připadnout právě občanským demokratům. O místo mají zájem poslanci a bývalí první náměstek Marek Šnajdr, Boris Šťastný, ministryně úřednické vlády Dana Jurásková, jež před čtrnácti dny vstoupila do ODS, či senátor a exministr Tomáš Julínek.

„Jurásková má na rozdíl od Julínka a Šnajdra velkou výhodu v tom, že ji podporují a uznávají šéfové mnoha nemocnic i klinik,“ řekl Právu zdroj obeznámený se situací.

„Šnajdr zase nemá dostatečné formální vzdělání, neboť je pouze bakalář a má mezi uznávanými lékaři pověst nedůvěryhodného zákulisního hráče,“ dodal zdroj.

Patronem někdejší ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice při vstupu do ODS byl Julínek, jemuž chce nyní Jurásková vypálit rybník.

Podporuje ji i nový místopředseda a šéf brněnské ODS Pavel Blažek. „Paní Jurásková je evidentně charismatická osoba a zadruhé pracovala jako zdravotní sestra, to znamená je zvyklá na velmi tvrdou práci,“ řekl Právu Blažek.

Po víkendovém kongresu, kdy se poprvé do vedení strany nedostal zástupce silné pražské organizace, má velkou šanci zaujmout místo ve vládě také pražský kandidát. To by nahrávalo Šťastnému.

Ten Právu sdělil, že by ODS měla dostat druhou šanci napravit špatný dojem, který udělali při prosazování poplatků. „Máme povinnost zlepšit naší reputaci,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?