Nad heliportem stále visí otazník

4. 2. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Investice ve výši 220 milionů korun plánuje v letošním roce Krajská nemocnice v Liberci. Ta by ale potřebovala jednou tolik. Jen obnova dvou lineárních urychlovačů pro Komplexní onkologické centrum, které jsou na hranici životnosti, představuje částku kolem 130 milionů za jeden.


„Při rostoucím počtu pacientů a zatížení přístrojů bychom potřebovali mít tři lineární urychlovače, dva v provozu a jeden jako zálohu,“ popsal přednosta onkocentra Jiří Bartoš ideální stav pro nadregionální pracoviště, které začátkem roku obhájilo svou akreditaci.

Ta vyprší v letošním roce také Traumacentru, které poskytuje špičkovou péči vážně zraněným pacientů z celého Libereckého kraje a spádových oblastí kraje Středočeského a Krkonoš. Podmínkou je vybudování heliportu v areálu nemocnice, na jehož nutnost upozorňují lékaři i záchranáři mnoho let.

Ten by měl podle projektu přijít na necelých 40 milionů. Projektovou přípravu ale nyní pozastavil Liberecký kraj, který zvažuje, zda varianta představující železnou konstrukci pro přistávání vrtulníků umístěnou mezi budovou jídelny a chirurgie je skutečně optimální. Otázkou zůstává, jak se situace vyvine poté, co minoritní akcionář – Město Liberec zablokoval jmenování nové dozorčí rady a Liberecký kraj tím pádem ztratil jakýkoliv vliv na rozhodování o své organizaci. „Je to samozřejmě obrovská komplikace, protože termín byl už tak kvůli přehodnocení projektu posunutý oproti původnímu harmonogramu do konce února,“ potvrdila krajská radní pro oblast zdravotnictví Zuzana Kocumová.

„Varianta trojnožky by se možná skutečně nakonec ukázala jako optimální řešení. Chtěli jsme ale posouzení odborníků, abychom tuhle variantu mohli odsouhlasit s čistým svědomím jako nejlepší. O tuto možnost ale nyní přicházíme,“ řekla Kocumová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?