Nadace a sdružení se postavily za rušení kojeneckých ústavů

5. 10. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Devětadvacet nadací, organizací a občanských sdružení podpořilo chystané rušení kojeneckých ústavů. Podle nich je možné nastavit systém tak, aby dítě, u kterého hrozí odebrání z rodiny, mohlo ve vlastní rodině zůstat.


Pokud tato varianta není v jeho zájmu, tak aby mohlo vyrůstat v náhradní rodině, nikoli však kojeneckém ústavu. Uvádí to v prohlášení, které iniciovalo sdružení Amalthea a které má ČTK k dispozici.

Česko dlouhodobě sklízí mezinárodní kritiku za vysoký počet malých dětí v ústavech. Ministerstvo práce plánuje podporu pěstounských rodin a zavření kojeneckých ústavů, které nyní spadají pod resort zdravotnictví. Podle záměrů by se mohly od příštího roku přesunout právě pod ministerstvo práce, od roku 2014 by se pak mohly zrušit.

„Preventivní služby pro rodinu a dítě v obtížné životní situaci, cílená kampaň na vyhledání nových pěstounů, kvalitní příprava zájemců, adekvátní finanční ohodnocení pěstounů a kontinuální ambulantně-terénní podpora a vzdělávání pro náhradní rodiny jsou předpoklady pro to, aby mohly být kojenecké ústavy zrušeny,“ stojí v prohlášení, které sdružení Amalthea zaslalo i vládě, Poslanecké sněmovně a ombudsmanovi.

Signatáři prohlášení vítají i zmíněnou snahu převést kojenecké ústavy z gesce ministerstva zdravotnictví pod rezort práce, a to kvůli užší vazbě k sociální oblasti a faktu, že ústavy pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou financovány z příspěvku ministerstva práce.

Právě vytvoření kvalitní a dostupné sítě služeb, které budou systematicky pracovat s rodinami a v rodinách, je podle mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová předpokladem pro realizaci zmíněného záměru. „Cílem je nasměrovat služby do terénu, k rodinám a skončit s praxí, kdy je dítě při problému v rodině odebíráno a tráví podstatnou část svého dětství v ústavu,“ sdělila ČTK mluvčí.

Záměr rušit kojenecké ústavy má ale i své odpůrce. Například podle představitelů odborných společností dětských lékařů je postup unáhlený, nepřipravený a jde proti zájmu dětí, které v těchto zařízeních jsou. Náhradní rodinnou péči podporují, nesouhlasí ale s tím, aby se ústavy nejdřív rušily a pak se vytvářel nový systém. Logický by podle nich byl opačný postup. Požádali proto ministry práce a zdravotnictví o zastavení příprav na rušení

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?