Nadace poděkuje 48 loňským dárcům kostní dřeně

24. 4. 2009 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
"Díky Českému národnímu registru dárců dřeně bylo provedeno již celkem 615 nepříbuzenských transplantací krvetvorných buněk. Registr vyhledal ve více než 330 případech vhodného dárce, u dalších 275 transplantací českých pacientů byla použita dřeň dárce z jiných registrů," uvedl Vladimír Koza...


Nadace pro transplantace kostní dřeně poděkuje v pátek na slavnostním večeru v Obecním domě 48 dobrovolníkům, kteří loni pomohli darem krvetvorných buněk nevyléčitelně nemocným lidem. Výroční slavnosti se zúčastní také patroni nadace, manželka prezidenta republiky Livia Klausová, kardinál Miloslav Vlk a herečka Jiřina Jirásková. ČTK to za pořadatele sdělila Renata Jenšíková.

„Díky Českému národnímu registru dárců dřeně bylo provedeno již celkem 615 nepříbuzenských transplantací krvetvorných buněk. Registr vyhledal ve více než 330 případech vhodného dárce ze své databáze českých registrovaných dárců, u dalších 275 transplantací českých pacientů byla použita dřeň dárce z jiných registrů,“ uvedl předseda správní rady nadace a primář plzeňské hematologicko-onkologické kliniky Vladimír Koza.

Transplantace kostní dřeně může zachránit život pacientům s leukémií, těžkým útlumem krvetvorby a dalšími nemocemi krve a obranyschopnosti. Každý rok onemocní v Česku stovky lidí, většina nenajde vhodného dárce mezi svými příbuznými. Transplantace od zdravého dárce jim dává šanci na úplné uzdravení a návrat do plnohodnotného života.

V databázi Českého národního registru dárců dřeně je téměř 34.000 registrovaných dárců. Registr spolupracuje s podobnými organizacemi ve 43 zemích světa. Největším zdrojem dárců ze zahraničí jsou pro Česko německý registr s více než třemi miliony dárců, britský s více než 700.000 dárci a americký se zhruba pěti miliony registrovaných dárců.

Český národní registr dárců dřeně funguje 17 let a vznikl na hematologicko-onkologické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. Má akreditaci Světové asociace dárců dřeně a loni získal prestižní evropskou akreditaci.

V Česku jsou dva registry dárců kostní dřeně a registr pupečníkové krve, celkem je to 50.000 dárců. Na celém světě je v téměř 60 registrech evidováno přes 11 milionů dárců. Informace o možnostech dárcovství dřeně dostanou zájemci na každé transfuzní stanici.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?