Nadstandard chtějí jen vzdělanější lidé. Ostatní mají strach

11. 8. 2011 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Zavedení tzv. nadstandardu se bojí více než polovina lidí. Největší obavy mají z toho, že budou platit i za úkony, které jsou dnes zadarmo. Uvádí to MF DNES.


Rozdělení zdravotní péče na placený nadstandard a bezplatný standard navrhuje ve své reformě ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Na otázku, kolik by si lidé byli ochotni měsíčně připlatit na své zdraví, odpovědělo 47 procent lidí, že vůbec nic. Částku v rozmezí 2 000 až 5 000 korun měsíčně by vydala jen tři procenta lidí.

„Ochota platit hodně stoupá se zvyšujícím se vzděláním lidí. Nejvíce peněz by dali voliči ODS a TOP 09,“ upozorňuje Daniel Prokop z agentury Median pro MF DNES. Dodává ale, že mnoho lidí má strach proto, že nevědí, co mohou od této změny čekat.

Lidé nejsou informovaní

„Obava lidí je logická. Zatím totiž nevědí, jakých úkonů konkrétně se placení bude týkat. Teprve zahajujeme debatu s odbornými společnostmi. Až bude každý pojištěnec znát svůj nárok, pak teprve klaďme podobné otázky,“ reagoval náměstek ministra zdravotnictví pro pojištění Petr Nosek.

Problém je, že Češi už o nadstandardu obecně slýchají nejméně rok, nikdo však zatím nekonkretizoval, za co se bude platit. Třetí otázka v průzkumu zněla, po kolika lidech chtěl lékař zaplatit úkon, u kterého neměl podle zákona na platbu právo. Takovou zkušenost má třináct procent lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?