Náměstek MZ a spolutvůrce reformy Hroboň na ministerstvu skončí

26. 6. 2009 9:56
přidejte názor
Autor: Redakce
"Odcházím, protože to byl můj dlouhodobý plán. Přišel jsem na zdravotnictví provádět dlouhodobé změny a to je věc, která se už v předvolební atmosféře nedá dělat," řekl Hroboň ČTK. Měl prý tento záměr od počátku, kdy ještě byl ministrem Julínek...


Náměstek ministryně zdravotnictví Pavel Hroboň, spolutvůrce první a zatím jediné komplexní reformy českého zdravotnictví, opustí zhruba v polovině července funkci. Informaci serveru Aktualne.cz. Hroboň ČTK potvrdil. Na ministerstvo přišel Hroboň v září 2006 s tehdy nově jmenovaným ministrem Tomášem Julínkem (ODS). Na reformě s ním ale spolupracoval již řadu let předtím. Kam půjde, Hroboň zatím neví, rozhodně ale prý chce nadále pracovat ve zdravotnictví.

„Odcházím, protože to byl můj dlouhodobý plán. Přišel jsem na zdravotnictví provádět dlouhodobé změny a to je věc, která se už v předvolební atmosféře nedá dělat,“ řekl Hroboň ČTK. Měl prý tento záměr od počátku, kdy ještě byl ministrem Julínek, a setrval u něj, i když v čele ministerstva byla Daniela Filipiová (ODS) a nyní Dana Jurásková (za ODS). Hroboň není členem žádné strany.

Termín odchodu zvolil Hroboň podle svých slov tak, aby ještě dokončil svoji práci pro české předsednictví. „Chtěl jsem zůstat do konce předsednictví a dodělat pár věcí, na kterých jsme pracovali,“ řekl.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že na Hroboňovo místo nejmenuje ministryně nikoho dalšího. „Nebude žádný nový náměstek, ale ředitelé odborů, kteří pod Hroboně spadali, budou zodpovědní přímo ministryni,“ vysvětlil.

V týmu ministryně zůstávají podle zjištění ČTK první náměstek Marek Šnajdr, náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová, legislativní náměstek Martin Plíšek a náměstek a hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Hroboň zdůraznil, že za jeho odchodem není žádná konkrétní nepříznivá událost, nejde o náhlé rozhodnutí. I když se nepodařilo prosadit reformu, cení si podle svých slov řady věcí, které se na ministerstvu podařily.

„Cením si především toho, že jsme dokázali zavést nový, významně transparentnější systém cenové regulace a úhrady léčivých přípravků. Jsem hrozně rád, že jsme postupně přispěli k tomu, aby poskytovatelé zdravotní péče, hlavně nemocnice, nebyli placeni podle nesmyslných rozpočtů, ale dostávali zaplaceno ve větší míře za to, co skutečně dělají,“ popsal.

Za velmi správné považuje i to, že ministerstvo prosadilo regulační poplatky u lékaře. „Myslím si, že je to velmi správně, i když se kolem poplatků strhla nezasloužená politická vřava, protože v současné finanční krizi je to věc, která českému zdravotnictví významně pomáhá,“ řekl.

Hroboňově reformě podle serveru uškodily zejména politické chyby při jejím prosazování. Reforma začala zavedením regulačních poplatků a s odmítáním poplatků se pak spojilo i odmítání celé reformy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?