Namísto Rýznara dosazen sociální demokrat Vomáčka

6. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na místo odvolaného ředitele olomoucké fakultní nemocnice Václava Rýznara nastupuje vlivný sociální demokrat Jaroslav Vomáčka. Ten má nemocnici řídit do výběrového řízení...


OLOMOUC/PRAHA - Ministerstvo zdravotnictví odvolalo ředitele olomoucké fakultní nemocnice Václava Rýznara kvůli tomu, jakým způsobem ji řídil. V pátek to uvedll mluvčí ministerstva Mario Böhme. Ještě ve čtvrtek, kdy Rýznara

ministryně Marie Součková (ČSSD) zbavila funkce, nechtěl o důvodech mluvit.

Namísto Rýznara bez politické příslušnosti jde sociální demokrat

Dočasným řízením nemocnice ministryně pověřila vlivného sociálního demokrata a olomouckého radního, radiologa Jaroslava Vomáčku. Výběrové řízení na ředitele úřad vypíše co nejdřív.

Rýznar řekl, že za jeho odvolání zřejmě může fakt, že nemá správný stranický průkaz. Takové spekulace však ministerstvo odmítá. „Za odvoláním nejsou politické tlaky. Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu a následně i ministerstva potvrdily chyby v organizaci nemocnice i jejím hospodaření,“ zdůraznil Böhme.

Odmítl také názor, že bývalý šéf olomoucké ČSSD Vomáčka řídí nemocnici díky stranické příslušnosti. „Ministryně vybírala prozatímního ředitele velmi pečlivě a je to člověk, který má podporu i mezi svými kolegy,“ tvrdí mluvčí. Podle něj bude navíc

nemocnici vést jen do doby, než vzejde řádný ředitel z konkurzu.

Vomáčka nemá žádné zkušenosti manažera

Vomáčka, který zatím nepůsobil ve zdravotnictví v manažerské funkci, ale věnoval se nejvíc výuce budoucích lékařů, se nechal slyšet, že do výběrového řízení se přihlásí.

Jako hlavní úkol si stanovil po poradě s vedením ministerstva vylepšení ekonomické situace nemocnice a větší propojení vědy a výzkumu s praxí. Musí také řešit dokončení a modernizaci nemocenského zařízení.

Fakultní nemocnice se loni potýkala s velkými ztrátami a v polovině roku dokonce klesla se stodvacetimilionovým propadem na poslední místo žebříčku nemocnic. Schodek srazila na podzim na polovinu, když odsunula méně naléhavé operace.

Podle Rýznara pak po dalších opatřeních klesl deficit koncem roku na 20 milionů.

Bývalý ředitel navíc tvrdí, že do špatné ekonomické situace nemocnici dostala nesprávná centrální rozhodnutí.

Stejně jako Vomáčka je i Rýznar výraznou regionální politickou figurou. V roce 1997 byl jedním z kandidátů na ministra zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského, loni pak za Nezávislé neúspěšně kandidoval do Senátu. Zasedá v krajské radě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?