Návrh ANO na nadstandardy ve zdravotnictví poslanci nejspíš neschválí

25. 5. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pozměňovací návrh poslanců ANO Radky Maxové a Miloslava Janulíka, který by umožnil připlácení pacientů za nadstandardní služby, zřejmě schválen nebude. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že ho koalice vzhledem k jeho negativnímu stanovisku nepodpoří.


Návrh poslanci předkládají k projednávanému zákonu o zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi.

Vládní strany se dohodly, že koalice jako celek bude respektovat stanovisko resortního ministra. Hlavním důvodem Němečkova negativního postoje vůči tomuto návrhu jsou jeho formální nedostatky. „Ten návrh je tak špatně napsán technicky, že je prostě neakceptovatelný,“ uvedl Němeček. Otevření debaty o nadstandardech ve zdravotnictví se prý nebrání. „S tím problém nemám, ale nelze to dělat takto nadivoko,“ poznamenal.

Pozměňovací návrh poslanců ANO spočívá v tom, že pacienti by měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna, a skutečnou cenou dražší služby. Nyní se to údajně řeší například dary. Někdejší pravicová vláda tuto možnost zavedla jako takzvané nadstandardy. Úpravu ale zrušil Ústavní soud s odůvodněním, že jejich vymezení ve vyhlášce nestačí. Podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera (ANO) by úpravu z dílny poslanců ANO zřejmě čekal stejný osud.

Takzvaný transparenční zákon byl ve středu stažen z programu jednání Sněmovny kvůli jednáním o tom, jak budou koaliční poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích. Hnutí ANO, jehož předseda a ministr financí Andrej Babiš je kritikem současného řízení zdravotnictví, totiž přišlo ještě s návrhy na přechod některých kompetencí z ministerstva zdravotnictví na ministerstvo financí. K těmto návrhům by se rovněž měla koalice jako celek postavit negativně, Němeček s nimi totiž nesouhlasí.

Předloha transparenčního zákona by podle Němečka měla být schválena na červnové schůzi Sněmovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?