Návrhy zákonů potlačují korupci ve zdravotnictví

3. 12. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Celá politická reprezentace se shoduje na tom, že určitá reforma nebo modernizace českého zdravotnictví je nezbytná, chcemeli i nadále poskytovat lidem moderní, účinnou léčbu a chcemeli jim ji poskytovat včas, kdy ještě pomáhá," říká v rozhovoru pro deník Právo náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr...


NÁMĚSTEK MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ MAREK ŠNAJDR PRO PRÁVO:

Jak vidíte budoucnost a vývoj reformy zdravotnictví, když lidovci stále mají velké výhrady?

Celá politická reprezentace se shoduje na tom, že určitá reforma nebo modernizace českého zdravotnictví je nezbytná, chcemeli i nadále poskytovat lidem moderní, účinnou léčbu a chcemeli jim ji poskytovat včas, kdy ještě pomáhá.

Horší už je to s odvahou politiků, že?

Průchodnost změn nemá příliš společného s kvalitou těchto zákonů, ale víc souvisí s politickou stabilitou. Všechny tři koaliční strany prožívají určitý vnitrostranický střet a zástěrkou tohoto střetu se stává zdravotnictví. Je škoda, že energii a čas, které věnujeme sporům mezi sebou, nepoužijeme na přesvědčování lidí a vysvětlování pozitivních změn. Jsme první vláda po mnoha letech, která tu odvahu našla.

Určitě to ale jako omluva neobstojí…

Čtyři předkládané zákony přinášejí každému člověku zásadní zlepšení a jistoty. Jasně vymezená a vymahatelná práva pacienta - například na úhradu názoru jiného lékaře před závažnou operací nebo právo na hospitalizaci rodiče s dítětem. Výrazně vyšší požadavky na kvalitu, bezpečí a vybavení zdravotnických zařízení a rovněž i nástroje pro jejich účinnou kontrolu. Deset let neřešené problémy lékařů s děděním a převáděním praxí. Rychlejší, dostupnější a efektivnější zdravotnická záchranná služba díky 44 novým výjezdovým místům.

Politické vášně i odpor ale vzbuzuje především novela zákona o zdravotním pojištění?

Není k tomu věcný důvod. Zákon konečně definuje nárok pojištěnce na hrazené zdravotní služby, a to - zdůrazňuji - nárok na zdravotní služby podle posledních poznatků vědy. Kromě toho zavádíme nepřekročitelné čekací doby a povinnost zdravotnických zařízení vést transparentní čekací pořadníky. To vše významně posiluje práva a postavení pojištěnce a potlačuje nemalou korupci v našem zdravotnictví. Zákon rovněž jasně pojmenuje, na co je možno si připlácet, např. lepší ubytovací standard.

Ale o standard a nadstandard je přece onen spor v koalici. To je i důvod, proč lidovci chtějí odklad zákona. Není přece pravda, že přináší přesně stanovený nárok pojištěnce na hrazené zdravotní služby, či ano?

Na vaši otázce se ukazuje, že stokrát opakovaná mystifikace a fáma se stává pravdou. Je to přesně naopak. Zákon poprvé jasně výčtově říká, jaké všechny služby jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Zavedení nadstandardu neznamená snížení rozsahu plně hrazené péče, je to jen právo a možnost si svobodně vybrat lepší variantu a připlatit si za ni rozdíl oproti té plně hrazené. Avšak i u nadstandardu zákon ukládá, že musí existovat plnohodnotná plně hrazená alternativa a tu vám musí lékař nabídnout jako první. Když si zvolíte nadstandard, zaplatíte jen rozdíl oproti plně hrazené alternativě, ne plnou cenu, jako je to dnes.

Například ze života?

Bude jen na vás, jestli si zvolíte základní sádru, kterou máte zadarmo, nebo si vyberete tu lepší a zaplatíte ne plnou cenu jako dnes, ale jen cenový rozdíl mezi tou základní a tou lepší. Přitom svůj léčebný efekt mají obě stejné. Stále jsem nepochopil, proč toto vadí. Mám silný pocit, že transparentnost, protikorupční prostředí a pořádek nevyhovují mnoha vlivovým skupinám a úspěšně lobbují u některých politiků.

Dobře, ale nesnižuje zákon rozsah toho, co je plně hrazeno?

Právě naopak. Novela zákona o zdravotním pojišťění dokonce zvyšuje dostupnost a rozsah plně hrazených služeb, neboť mj. zavádí plně hrazené očkování proti pneumokokovým nákazám pro novorozence. Dnes rodiče za tuto vakcínu platí až 8 tis. korun. Je na svědomí každého politika a každé politické strany, aby odpověděl na otázku, zda tyto nesporně pozitivní změny podpoří nebo ne.

Co říkáte odvolání ředitelů středočeských nemocnic?

Není to nic jiného než osobními zájmy vedená čistka. Jasně pro to svědčí skutečnost, že do čela těchto nemocnic nepřicházejí zkušení manažeři ve zdravotnictví, ale převážně kamarádíčkové Davida Ratha z Lékařského odborového klubu, České lékařské komory nebo z řad ČSSD. Za vrchol politického nevkusu a jasný střet zájmů považuji to, že vliv na řízení středočeských nemocnic má mít přeběhlík MUDr. Kott. Nenapadá mne jiná nominace, která by jej opravňovala k takovému postavení, než to, že jako sociální demokracií dosazený ředitel VZP pro Středočeský kraj uzavřel v rozporu s výběrovým řízením smlouvu na privátní praxi s manželkou Davida Ratha.

Opravdu myslíte, že nejsou žádné věcné důvody pro výměnu ředitelů?

Zatím jsem ani jeden takový neslyšel. Naopak, co já považuji za zásadní, je to, že garnitura ČSSD a Davida Ratha šíří v těchto nemocnicích atmosféru strachu a dává najevo touhu po jakési pomstě. Nevím komu, nevím proč a za co. To nedopadá jen na managementy, ale i na zdravotníky, a tak ohrožuje fungování těchto nemocnic. Z některých z nich již začali odcházet zkušení zdravotničtí profesionálové. Páteřní síť středočeských krajských nemocnic byl velmi úspěšný projekt a považoval bych za neuvěřitelnou nespravedlnost, pokud by padl na oltář politickým střetům.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?