Navzdory levici vznikají akciové nemocnice

18. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani týden neuplynul od chvíle, kdy levicoví poslanci již podruhé ve sněmovně zakázali převádění krajských a městských nemocnic na obchodní společnosti. Jihočeští zastupitelé však navzdory poslancům přijali usnesení, že jejich nemocnice se na akciové společnosti přemění. A to od počátku příštího roku...


Jeden holding

Jihočeský kraj, který ovládají opoziční občanští demokraté spolu s lidovci, si ale nadále nechá „akciové“ nemocnice ve svém stoprocentním vlastnictví.

Sloučí je do jednoho holdingu. Autoři projektu totiž věří, že tak v nemocnicích vylepší hospodaření. Převedené nemocnice například nebudou muset platit lékařům podle ministerských tabulek. Navíc již kraj jako jejich dosavadní zřizovatel nebude muset hradit za nemocnice ztráty.

Podle zástupce hejtmana, lidovce Vladimíra Pavelky, má kraj dobré zkušenosti už s převodem českobudějovické nemocnice.

Proti změně právní formy protestovali levicoví zastupitelé. „Tento krok je zásahem do ústavního práva občanů regionu na lékařskou péči,“ domnívá se komunista Luboš Dvořák. Podle něj převod povede postupně k privatizaci jihočeského zdravotnictví a následnému omezování zdravotní péče.

Pokud pravicoví zastupitelé dotáhnou svůj plán úspěšně do konce, budou jižní Čechy prvním krajem, ve kterém budou všechny nemocnice jen ve formě obchodních společností.

DÁLE ČTĚTE:
Hejtman doufá, že zákon o nemocnicích prezident vrátí sněmovně
Sedlčanská nemocnice měla milionový přebytek
Sněmovna opět protipřevodům nemocnic na obchodní společnosti

Obdobně si počíná Středočeský kraj - dělá vše pro to, aby menší nemocnice pronajal či prodal do konce roku. Ke stejnému datu hodlá dokončit transformaci čtyř velkých nemocnic. Do začátku června podá návrh na to, aby byly zapsány do obchodního rejstříku.

Naproti tomu o návrhu levicových poslanců zakázat převody budou před prázdninami teprve rozhodovat senátoři. Ti přitom téměř stejný paragraf již jednou odmítli.

Hospodářské noviny

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

MUDr. Lomar

Peníze nejsou? Myslím že ze 200 miliard, 1/10 na platy lékařů by se určitě našla v kapsách zdr. pojišťoven a také v kapsách soukromých lékařů, praktiků, jejichž honoráře kapitační platbou za nicnedělání jsou už vůči ostatním nespravedlivé. Nechápu proč musí mít platy 80 -100 000 za nic. To snad vidí i laik, kde se penězi hýří, ale zřejmě je tato skupina velice dobře zalobovaná, protože jakoby bylo vše v pořádku. A pak ať někdo říká, že nejsou peníze, jsou, ale špatně využity. Co se týče převodu nemocnic na akciové společnosti, vidím v tom snahu jen na nemocnicích vytřískat peníze, o pacienty vůbec nejde. Každému je přeci jasné, že nerentabilní obory v těchto nemocnicích prostě zaniknou. Jde tedy o lékaře? Také ne, již teď vidíme, že se leaderům nelíbí platit nás podle tabulek, chtějí nám snad zvýšit platy? Jistě ne. Převod nemocnic na akciové společnosti je prostě jen zájem úzké skupinky lidí /budoucích vlastníků akcií/ jak vydělat. Zdá se mi až neskutečné, co se děje na jihu Čech, když vláda převody zakáže a osazenstvo ODS si převody prostě zavede.

Dr. Dvořák

Nechápu, kde vzal pan doktor Lomar informace o tom, že praktičtí lékaři pobírají 80-100 tisíc měsíčně za nic. Soudě podle jeho reakce, je to nemocniční lékař. Asi by se mu nelíbilo, kdy mu nemocnice zaplatila např. jako teď mě pojišťovna výplatu za březen v polovině května. Já totiž musím na rozdíl od něj platit nájem, sestru atd., a to prosím včas! Navíc znám spoustu praktiků, kterým po odečtení všech těchto splátek zbude nějakých 20-25 tisíc, a z toho musí ještě zpětně jako každý OSVČ zaplatit daň. Nenechte se unášet závistí! Asi čtete moc často Tempus nebo Blesk!

Dr.Roman Houska

K reakci podepsané MUDr.Lomar. Na vaše urážlivé bláboly týkající se práce a příjmů praktických lékařů nemá snad ani smysl reagovat. Ostatně to již udělal kolega Dvořák. Toto nemohl napsat soudný vzdělaný člověk, natož lékař znalý problému. Něvěřím! Není spíše MUDr.Lomar pouze nový pseudonym ministryně či zapšklého čtenáře Haló novin??


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?