Názvy nemocnic se změní. Na univerzitní

5. 10. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě brněnské nemocnice čekají od konce příštího roku změny. Budou se jinak jmenovat a povede je správní rada. Jedním z jejích úkolů bude jmenovat ředitele.


Už žádná Fakultní nemocnice Brno nebo Fakultní nemocnice u svaté Anny, ale univerzitní nemocnice. Tak se do konce příštího roku s největší pravděpodobností přejmenují obě brněnské fakultky. Důvodem pro připravovanou změnu jejich názvu je věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích, který na konci letošního srpna schválila vláda.

„Nastaví zejména nový vztah mezi nemocnicemi a lékařskými fakultami. Jedná se ale hlavně o organizační změny. Jejich dopad na pacienty bude zcela minimální. V tomto ohledu není zatím plánovaná a ani se neočekává žádná výrazná změna,“ poznamenala mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

V čele nemocnice má v budoucnu nově stát správní rada složená ze zástupců ministerstva zdravotnictví, vysokých škol a kraje. Jedním z jejích úkolů bude také jmenovat ředitele nemocnice.

V současné době jsou fakultní nemocnice řízené přímo z příslušného ministerstva. „Připravovanou proměnu fakultních nemocnic vnímáme jako jednoznačné protikorupční opatření,“ sdělil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Změnu čeká rovněž způsob placení praktické výuky studentů lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity, která se nyní koná právě v prostorách obou fakultních nemocnic. „V současné době na ni univerzita vůbec nepřispívá. Věcný záměr zákona však navrhuje, aby ji škola v budoucnu platila,“ upozornila na pravděpodobnou změnu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Vedení Masarykovy univerzity však s tímto návrhem nesouhlasí. „Už jsme upozorňovali, že je rozhodně potřeba zachovat současný stav, kdy naši studenti využívají prostory nemocnice bezplatně,“ podotkla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Vzápětí ještě dodala, že se prozatím jedná pouze o věcný záměr zákona. Žádné plánované změny proto ještě nejsou definitivní.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s věcným záměrem zákona také upozornilo, že záměr počítá se zachováním neziskového principu nemocnic. „V žádném případě se nejedná o nějaký převod fakultních nemocnic na akciové společnosti nebo třeba o přípravu jejich privatizace, jak by se někdo mohl domnívat,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Plíšek.

Brňanům předpokládané změny nevadí. „Je mi úplně jedno, jak se nemocnice jmenuje nebo kdo ji řídí. Důležité pro mě je zejména to, aby mě v ní ošetřili, když to budu potřebovat,“ sdělila například Michaela Proutníková.

Souhlasí s ní také Matěj Trávníček. „Pokud se nezmění nic pro mě jako pro běžného pacienta, tak s tím nemám vůbec žádný problém. Naopak si myslím, že když bude nemocnici řídit správní rada, bude to pravděpodobně lepší, než aby ji řídilo pouze ministerstvo. Pokud se ve škole učí studenti medicíny, měla by škola mít možnost mluvit do chodu nemocnice,“ myslí si Trávníček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?