Nečas haraší zbraněmi. Ale chystá další jednání

9. 2. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda demonstruje sílu. Nečasův kabinet plánuje nasadit v případě odchodu lékařů armádu. Je to řešení, které nebude dlouhodobě stačit .


Premiér Petr Nečas se včera občany snažil přesvědčit, že zdravotní péči budou mít zajištěnou díky dvěma stovkám vojenských lékařů, třem vojenským nemocnicím a armádní technice i po letošním 1. březnu.

Tedy pokud by 4000 lékařů, kteří v akci Děkujeme, odcházíme protestují proti špatným pracovním podmínkám a financování, skutečně opustilo české a moravské nemocnice.

Premiér Nečas je optimista. Jednak spolu se svým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem stále věří, že si to lékaři rozmyslí a do nemocnic se vrátí sami.

Zatímco vláda hovoří o krizových plánech, s lékaři už šestý den nikdo z jejích zástupců nejedná. Hejtmani krajů přitom varují, že po prvním březnu, pokud lékaři odejdou, nebude možné zajistit všude ani akutní péči.

Pravděpodobnost, že by krizový provoz nemocnic fungoval, je podle lékařů velmi malá. Problémy by totiž měla i vysoce specializovaná pracoviště. Například Neurologická klinika 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde specializovaný tým léčí přes 3000 pacientů s Parkinsonovou chorobou a dalšími podobnými onemocněními.

„Nejhorší ale je, že by nebylo kde hospitalizovat akutně zhoršené pacienty se stavy, jež mohou ohrožovat život. Úplně by se také zastavily moderní léčebné programy (např. hluboká mozková stimulace), které pomáhají vracet do života nejzávažněji postižené pacienty,“ řek HN jeden z tamních lékařů.

Tabulka není vyloučena

Že by problémy nemuselo vyřešit zapojení armádního zdravotnictví, zřejmě přece jen tuší i Nečas s Hegerem. A po včerejší demonstraci síly si pomalu připravují ústupové pozice.

To, že by vláda nakonec přece jen mohla lékařům nabídnout změnu platové tabulky, včera nevyloučil. “ O případných dalších nuancích, které vy tady zmiňujete, bude jednat vláda. Ponechte to, prosím, na jednání vlády,“ řekl na dotaz HN Nečas.

Podle informací HN jsou už Věci veřejné a TOP 09 téměř smířené s tím, že lékařům nakonec systémové zvýšení platů budou muset nabídnout.

„Určitě o tom budu na vládě mluvit,“ řekl ministr Heger HN na otázku, zda bude prosazovat, aby se tarifní tabulka upravila již letos. Tomu se ale zatím dál brání ODS, tedy spíš její část.

„Trváme na koaliční smlouvě, a tedy i na zrušení tarifních tabulek,“ řekl Petr Tluchoř, šéf poslaneckého klubu ODS.

Právě na poslaneckém klubu občanských demokratů se podle informací HN včera strhla hádka o to, zda je možné takto lékařům ustoupit.

Řešení krize českého zdravotnictví má tedy nyní kromě lékařů v ruce také Nečas. A to, zda bude chtít jít proti silnému odporu uvnitř své strany.

Pokud se to nestane, nezbude mu než doufat, že lékaři neodejdou, nebo zkoušet, kolik je mezi vojenskými lékaři gynekologů.

„Tarifní tabulka je standardní řešení, tak proč hledat cesty, které vedou do slepých uliček,“ řekl o dosavadních návrzích vlády prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Obnoví vláda jednání?

Ochoten vrátit se k jednání je on i Lékařský odborový klub (LOK). „Pokud dostaneme nabídku k jednání, jednat budeme,“ řekl Miloš Voleman z vedení LOK.

Pokud se tedy strany k jednacímu stolu ještě vrátí, což včera naznačil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, bude se kromě platů jednat znovu i o upravení systému atestačního vzdělávání lékařů.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?