ČT: Nedostatek dětských lékařů

11. 8. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Obyvatelé Vranova nad Dyjí a okolních obcí na Znojemsku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem dětských lékařů a lékařek. V samotném Vranově skončila pediatrička před víc než rokem, na začátku prázdnin svou ordinaci v nedaleké Šumné zavřel i zřejmě poslední dětský lékař v oblasti. Nástupce zatím nemá.


Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka: Zamčené dveře, cedule oznamující konec ordinace. Narazí na ně všichni rodiče s dětmi, kteří chodili k pediatrovi v Šumné. Jedním z pacientů byl i 9letý Libor Plachý z Vranova nad Dyjí. Dřív chodil k místní lékařce, potom rok dojížděl do Šumné a teď se mu péče odsune ještě dál.

Jana PLACHÁ, matka: Když je nějakej, tak pokud jsou to teda drobné úrazy, tak samozřejmě nejezdíme na pohotovost, paní doktorka vždycky ošetřila. Teďko prostě budeme muset do Znojma.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka: Podle odhadů vranovského místostarosty by se dojíždění do Znojma za lékařem mohlo týkat 6 až 800 dětí z městyse a okolních obcí. A v létě se k nim přidávají další, ty, které jsou tu na prázdninách. Jenom ve Vranově je asi tisíc rekreačních lůžek. I proto se vedení Vranova snaží lékaře nalákat, zatím marně. Nabízí snížené nájemné v ordinaci.

Jan MIKLÁTEK, místostarosta, Vranov nad Dyjí /nez./: Drželi jsme poměrně dlouho dobu i byt obecní jako pro tenhle účel, ale nakonec díky tomu, že pediatr není, tak jsme ten by pronajali.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka: Podle České lékařské komory jsou chybějící dětští a praktičtí lékaři celorepublikovým problémem. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí tam, kde se na místo lékaře dlouhodobě nikdo nehlásí, vyšší úhrady. Pomoct by prý mohla také novela zákona o vzdělávání, která by podle návrhu mohla sloučit nemocniční a ambulantní pediatrii do jednoho oboru.

Michal SOJKA, mluvčí, Česká lékařská komora: Po letech práce v nemocnici ten člověk třeba nechce už tolik sloužit, otevřel by si soukromou ambulanci. Takhle v dané chvíli to není možné.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka: Lékaře v odlehlejších oblastech podporuje i ministerstvo zdravotnictví. Na rozjezd ordinace a personál nabízí až půl milionu korun. Od dubna se o tyto peníze zatím přihlásili 4 lékaři, ani 1 ale nebyl z jihu Moravy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?