Nedostatek zdravotních sester

20. 7. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Kapacity sester narážejí v Česku na své limity. V některých menších nemocnicích je podle ministerstva zdravotnictví zvláště víkendové obsazení služeb už na hranici zajištění kvality péče.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka: Resort plánuje změnu - navýšit minimální počty personálu u lůžek. Do nemocnic by tak měli přijít další lékaři a sestry. Změny ale zdržuje dosavadní neshoda na podobě související novely týkající se vzdělávání sester.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Oční oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce. Péči tu zajišťuje 12 lékařů a 20 sester. V ambulancích, u lůžek i na sálech. Minimální počty personálu i jeho odbornost oddělením jasně stanovuje ministerská vyhláška.

Renata PACOVSKÁ, sálová sestra, oční oddělení, Nemocnice Na Bulovce: Pracuji jako sálová sestra na operačním sále, ranní směny, a s tím, že máme pohotovosti na telefonu.

Miroslava ŽÁČKOVÁ, oftalmoložka, oční oddělení Nemocnice Na Bulovce: Pracuju jak na lůžkách, tak na ambulantní části oddělení a operuju.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Jako oddělení velké pražské nemocnice tady služby pokryjí, ale s maximálním nasazením všech.

Břetislav BROŽEK, primář, oční oddělení, Nemocnice Na Bulovce: Není to personálně jednoduché a sestřičky slouží samozřejmě i v noci. Pak jsou speciální vyšetřovací metody, kde sestra asistuje lékaři, takže těch povinnosti je mnoho.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Celé Nemocnici Na Bulovce ale sestry stále víc chybí. Podobně jako ostatním zařízením zvlášť v Praze a středních Čechách.

Martin ŠALEK, mluvčí Nemocnice Na Bulovce: Aktuálně poptáváme zhruba 30 sester a 10 doktorů. V obou případech se bavíme o oborech chirurgických i interních.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Například v benešovské nemocnici schází 10 až 15 sester. I proto na čas musela omezit internu. Nemocnice v Jeseníku zajišťuje provoz plně, ale na hranici svých limitů.

Marcela KARGEROVÁ, hlavní sestra, Jesenická nemocnice: V tomto regionu je veliký nedostatek kvalifikovaných sil. Pokud by tento trend nadále pokračoval, je možné, že i my bysme mohli přejít k přerušení činnosti některých provozů.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: A právě nasazené sil u lůžek by se mělo změnit. Podle plánu ministerstva zdravotnictví ovšem tak, že by některé nemocnice musely přijmout ještě víc lékařů a sester.

Josef VYMAZAL, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči /ANO/: Je to více problém menších nemocnic, že zvláště v mimo pracovní době je počet zdravotních sester na počet lůžek na hranici kvality péče.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Podle Asociace nemocnic ale zařízení kromě toho, že už teď nemají kde brát, nebudou mít na další posily ani peníze. Podle Sdružení sester změna naopak může pomoct.

Petr FIALA, Asociace českých a moravských nemocnic: My to považujeme z hlediska vedení nemocnic určitě za nešťastný krok a my jsme na to upozorňovali.

Martina ŠOCHMANOVÁ, prezidentka České asociace sester: Pokud bude naplněn požadavek minimálního počtu tak, aby sestry nebyly přetěžovány, tak pak nebudou mít důvod k tomu, aby odcházely mimo zdravotnictví.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Novinky chce ministerstvo zavést, až budou jasné změny ve vzdělávání lékařů i sester. Jenže jejich finální verze je ještě daleko. Spory jsou hlavně o kompetence.

Josef VYMAZAL, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči /ANO/: Postavení jak zdravotních sester, tak takzvaných zdravotnických asistentů, to jsou ti absolventi těch středních škol a jejich kompetence. Návrh je třeba nazvat praktickými sestrami.

Martina ŠOCHMANOVÁ, prezidentka České asociace sester: Přejmenování nepřinese nic pozitivního. My jsme jako česká asociace pro to, aby byl zachován odborný dohled pro zdravotnické asistenty.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Právě rychlá změna vzdělávacího zákona by měla podle ministerstva nedostatek sester vyřešit. Zákon chce mít hotový do konce roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?