Nejdecká léčebna prošla certifikací, mění se i její zaměření

19. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku na Karlovarsku prošlo akreditací. Potvrzuje, že léčebna, která zajišťuje rehabilitaci pacientů po těžkých operacích a také jako jediná v kraji poskytuje i paliativní péči pro nevyléčitelně nemocné, zajišťuje kvalitní péči.


Certifikaci pro následnou péči má zařízení jako jedno z mála, řekla novinářům ředitelka léčebny Olga Pokorná.

Někdejší léčebna dlouhodobé péče si v posledních letech dala za cíl změnit někdejší pověst zařízení, kam se chodí umírat. Rehabilitační část léčebny nyní intenzivně s pacienty pracuje a ti po několika měsících většinou odcházejí do domácí péče. „Dřív tu byli lidé tři roky, někdy i sedm let. Dnes je průměr tři měsíce,“ uvedla Pokorná.

Certifikace, na kterou se léčebna přes dva roky připravovala znamenala vypracovat a zavést celou řadu postupů, které mají péči standardizovat. „Museli jsme splnit na 70 kritérií, z nichž každé mělo ještě tři až čtyři indikátory,“ vysvětlila manažerka kvality léčebny Iva Kašpárková.

Léčebna věří, že to opět zvýší zájem pacientů a rodin o umístění do Nejdku, a to přestože v současné době je kapacita 80lůžkového zařízení naplněna a jen málokdy má volná lůžka.

Léčebna je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje, ale kromě peněz na opravy a rekonstrukce od kraje příspěvky nepožaduje a vystačí si s platbami zdravotních pojišťoven. „Bohužel ty ale nezohledňují certifikaci ve svých platbách. Ačkoli by bylo logické, že za certifikovanou kvalitní péči by měly být platby vyšší,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

Plánem do budoucna je podle ředitelky na volných pozemcích za léčebnou postavit další křídlo, kam by se soustředila hospicová péče. Ta je zatím v léčebně poskytována jen na 12 lůžcích. Podle Pokorné by pro Karlovarský kraj bylo potřeba asi 50 lůžek. Kraj je přitom dnes v Česku jediným, kdo nemá hospic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?