Nejsme hrdinové z amerických seriálů

11. 2. 2008 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel největší brněnské nemocnice v Bohunicích Roman Kraus za svými zaměstnanci stojí. Petici proti pracovišti na Obilním trhu, kde policisté za poslední dva roky řeší dva komplikované klešťové porody, chápe jako přirozenou obranu matek, ale rozhodně ne jako chybu svých lékařů...


Věděl jste, co se v porodnici stalo? Že se po porodu kleštěmi narodila postižená holčička?

Ano. Všechny věci řešíme okamžitě. Máme systém hlášení mimořádných událostí, když se cokoliv stane. Řekli mi, že šlo o přenášené dítě, takže se uměle vyvolával porod a stále se čekalo. Pak lékař zjistil, že dítěti hrozí udušení a přivolal primáře, který musel použít kleště.

Nepochybili lékaři ve svém postupu?

To, že primář použil k porodu kleště, bylo zcela nezbytné. Kleště jsou nástrojem moderní medicíny. Používají se, když děťátku hrozí udušení, tedy i v tomto případě. Kdyby se tak nestalo, hrozilo by nebezpečí i matce. Otázkou je, kdy lékař dušení miminka zjistil a jak rychle zavolal primáře. Vtom jediném mohl být problém, ale nechci spekulovat.

Proč lékař a porodní asistentka tak dlouho vyčkávali na přirozený porod a neudělali císařský řez?

To je právě to vyhodnocení situace. Jestli ale bylo špatné, to ukáže až vyšetřování. Císařské řezy zbytečně neděláme a v tomto případě bylo miminko zdravé a matka také.

Proč lékaři císařské řezy nechtějí provádět?

Není to tak, že by nechtěli. Císařský řez je velký zásah do organismu ženy. Po takové operaci může rodit už maximálně jen třikrát. Děloha se při císařském řezu celá otevře a zašije, takže při každém dalším porodu hrozí, že se roztrhne. Mnohem častěji také hrozí poporodní krvácení, které končí odstraněním dělohy. Žena pak už nikdy další dítě nemůže mít.

Petice proti pracovišti na Obilním trhu také obsahuje výtku ohledně přístupu zaměstnanců. Matky si stěžují, že je nikdo o dětech po porodu neinformoval. Je to možné?

Pokud se tak stalo, pak je chyba na naší straně. To samozřejmě není správné.

Řešili jste už někdy podobné stížnosti?

Pokud vím, tak tento případ je první za dobu, co jsem ve funkci ředitele. Předpokládám ale, že podobných věcí teď přibude.

Proč si to myslíte?

Lidé si začali za zdravotnictví platit a přirozeně proto čekají, že se všechno zlepší. Že budou mít lepší stravu, postele, pyžama. Budeme se snažit zlepšovat, ale nejsme kouzelníci. Bohužel lidé umírají. Umírají mladí lidé na banální komplikace a umírají i novorozenci. Bylo by krásné, kdybychom uměli zachránit všechny, ale nejsme hrdinové z amerických seriálů.

Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?