Nejvyšší soud přezkoumá případ primáře chrudimské porodnice

21. 3. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Kauzu primáře chrudimské porodnice Tomáše Pavlíčka, pravomocně zproštěného obžaloby z nedbalostního usmrcení pacientky, ještě přezkoumá Nejvyšší soud.


Se zproštěním nesouhlasí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podal totiž dovolání. Podle něho podcenil lékař informace o stavu pacientky. „Nešlo tedy o nezaviněný neúspěch při poskytování zdravotní péče, ale o porušení povinností, a to sice neúmyslné a nevědomé, ale učiněné v nevědomé nedbalosti,“ stojí v dovolání.

Podle obžaloby Pavlíček v roce 2014 z nedbalosti zavinil úmrtí mladé ženy po císařském řezu. Bezprostřední příčinou smrti byla velká ztráta krve. Žena krvácela do břišní dutiny z trhliny v děloze. Loni v červnu lékaře zprostil obžaloby Okresní soud v Chrudimi. Stejné rozhodnutí pak zopakoval pardubický krajský soud, a to s vysvětlením, že skutek není trestným činem. Zranění dělohy bylo následkem císařského řezu. Porodníci přivolali Pavlíčka, který ránu zašil, pacientka však dál krvácela.

Lékaři stav ženy sledovali a udělali i některá vyšetření, kolem 21:30 zavolali Pavlíčka, který neměl službu, aby její stav znovu posoudil. Ten se rozhodl pro pokračování konzervativní léčby, neboť hematom se podle něj nezvětšoval. Další vyšetření chtěl udělat až druhý den. V noci se však stav pacientky prudce zhoršil a navzdory rychlému zákroku zemřela.

Zproštění obžaloby u chrudimského soudu podpořil znalecký posudek, výpovědi lékařů, kteří u případu byli, i zdravotní dokumentace. Znalec neshledal nic, co by nasvědčovalo postupu non lege artis, tedy v rozporu s postupem na náležité odborné úrovni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?