Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v případu šíření HIV

18. 1. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch Rudolfa Martina Nováka odsouzeného za šíření viru HIV a pokus o těžké ublížení na zdraví.


Po několika zvratech mu justice vyměřila tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let, tedy trest pod dolní hranicí sazby. Zeman s důvody pro mimořádné snížení trestu nesouhlasí. Trestní sazba v Novákově případě činila pět až 12 let vězení. Virem HIV podle rozsudku ohrozil tři partnery. Nikdo z nich se nenakazil.

Soudy postupně vynášely různé rozsudky. U libereckého krajského soudu Novák nejprve dostal za šíření nakažlivé lidské nemoci podmínku. Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na šest let nepodmíněně. Poté se Nováka zastal Nejvyšší soud a krajský soud mu trest zmírnil o jeden rok. Loni v září rozhodoval znovu vrchní soud a dal Novákovi jen podmínku.

Teď musí případ znovu řešit Nejvyšší soud a podle Zemana by měl přehodnotit uložený trest. Vrchní soud spatřoval polehčující okolnosti například v délce řízení, kterou Novák nezavinil, v tom, že se podrobuje léčbě, nepokračuje v nezodpovědném životě a nikoho nenakazil.

„Poškozené sice nenakazil - a proto jeho jednání dospělo pouze do stadia pokusu - ze strany obviněného však při popsaných pohlavních stycích došlo k jednoznačnému ohrožení poškozených virem HIV a nemocí HIV/AIDS,“ uvedl Zeman v dovolání.

Muž o své nákaze ví od roku 2001 a v minulosti už byl jednou za podobný čin odsouzen. Podle posledního verdiktu měl na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci styk s třemi muži, aniž je informoval o své nemoci. Novák od začátku řízení vinu odmítá a výpovědi svých příležitostných partnerů, kteří proti němu svědčili, označil za lži. Všechny partnery prý informoval, nikoho nechtěl nakazit.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?