Některé kraje připravují převod nemocnic na neziskové organizace

22. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký a Jihomoravský kraj již začaly připravovat převod svých nemocnic na veřejné neziskové organizace, jak jim ukládá zákon, který vstoupil v platnost 31. května. Pardubický kraj zatím s převodem nemocnic váhá. Kraje chtěly původně nemocnice transformovat na akciové společnosti a stále doufají, že zákon o neziskových nemocnicích bude nakonec zrušen...


Olomoucký a Jihomoravský kraj již začaly připravovat převod svých nemocnic na veřejné neziskové organizace, jak jim ukládá zákon, který vstoupil v platnost 31. května. Pardubický kraj zatím s převodem nemocnic váhá.

Kraje chtěly původně nemocnice transformovat na akciové společnosti a stále doufají, že zákon o neziskových nemocnicích, který prosadila ČSSD přes odpor ODS, bude nakonec zrušen.

Olomoucký kraj zřizuje nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku na Olomoucku. Neziskovými zařízeními by se měly stát od 28. listopadu. Podle zdravotního rady Olomouckého kraje Václava Rýznara je vše připraveno tak, aby byly dodrženy stanovené termíny.

„Stále ale věříme, že se najde síla, která zákon zruší a udělá nový,“ řekl Rýznar. Podle něj dosud ministerstvo nepředalo krajům ani kritéria, podle kterých bude postupovat při sestavování základní sítě zdravotnické péče.

Do seznamu nemocnic, které by měly být v základní síti, se v Olomouckém kraji nedostaly soukromé nemocnice v Jeseníku, Šumperku a Hranicích na Přerovsku. Vedení jesenické nemocnice ale zatím žádné kroky nečiní. Přechod na ústavní neziskové zařízení připravuje Fakultní nemocnice v Olomouci.

Na to, že dosud nejsou známá kritéria, podle kterých bude ministerstvo postupovat při sestavování základní sítě zdravotnické péče, upozornil dnes i radní Jihomoravského kraje František Adamec.

Do seznamu nemocnic, které by měly tvořit základní síť, se jihomoravským politikům nakonec podařilo prosadit téměř všechny krajské nemocnice na jihu Moravy. Více než jedna krajská nemocnice tam figuruje za Hodonínsko i Brno-venkov.

Jediným krajským zdravotnickým zařízením, které se nedostalo do seznamu nemocnic, s nimiž se počítá v základní síti, je léčebna pro dlouhodobě nemocné v Letovicích na Blanensku. O jejím osudu bude kraj s ministerstvem ještě jednat.

Pardubický kraj zatím s přeměnou svých pěti nemocnic na neziskové organizace váhá. Spoléhá na to, že normu zruší Ústavní soud, nebo že se v parlamentu prosadí návrh zákona o neziskových organizacích z dílny Asociace krajů ČR.

Kraj podle svého radního pro zdravotnictví Josefa Janečka pouze chystá „univerzální věci“, které by musel učinit, i kdyby nemocnice měnil například na akciové společnosti.

Liberecký kraj schválil již vloni záměr přeměnit dvě nemocnice, které vlastní v Liberci a České Lípě, z příspěvkových na obchodní společnosti. „Zákon o veřejných neziskových organizacích z nich ale, pokud bude platit, udělá neziskové organizace, aniž bychom proto cokoli učinili,“ řekl dnes vedoucí krajského odboru zdravotnictví Jiří Benedikt.

Zákon o neziskových nemocnicích sice od 31. května platí, jestli ale podle něj budou nemocnice postupovat, je stále nejisté. Jasnou odpověď nedaly ani volby. ODS slíbila, že když na to bude mít sílu, zruší zákon tak rychle, aby se ani nestačil projevit. ČSSD a KSČM však mají i po volbách dost hlasů ve sněmovně na to, aby zrušení normy zabránily.

Předpis nabyl účinnosti dnem zveřejnění ve Sbírce zákonů, teprve od té chvíle za 180 dnů se ale nemocnice zapsané v příloze normy stanou neziskovými zařízeními s povinností dodržovat pravidla, která na ně zákon klade.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?