Některé léky od dubna přechodně zdraží

1. 4. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ode dneška zaplatí lidé za některé léky, například na krevní tlak, astma, Alzheimerovu chorobu, až o desetikoruny víc než dosud.


Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž snižuje jejich úhradu ze zdravotního pojištění mnohde o desítky procent a to znamená, že doplatek pro pacienta bude o tento rozdíl vyšší.

„Například na jedno balení léku Enap (30 x 10 mg) na krevní tlak pacient nedoplácel nic a nově doplatí 50 korun,“ řekl Právu včera Michal Hojný, viceprezident lékárnické komory. Podle jeho slov lékárníci včera pozdě odpoledne ještě neměli takzvaný číselník, který vydává SÚKL a jímž se nové úhrady od pojištění stanovují.

„K 1. dubnu jsou pravomocně zveřejněny změny úhrad u řady lékových skupin, především jsou to léky proti vysokému krevnímu tlaku, ať jde o AC inhibitory, betablokátory, kalciové blokátory a hypolipidemika,“ řekl již dříve Právu ředitel SÚKL Martin Beneš.

Pojišťovny tedy za tyto léky neplatí víc než jinde v EU, ale pacient rozdíl doplatí ze své kapsy. To mohou být přechodně desetikoruny, možná i stokoruny. Ústav očekává, že firmy sníží ceny těchto medikamentů, aby se do nových úhrad vešly. Podle Beneše je to v jejich obchodním zájmu a v minulosti se tak vždy stalo.

Některé firmy už tak učinily, jiné zatím ne. Než se tak stane a než lékárny prodají současné zásoby, mohou lidé přechodně zaplatit víc.

To může trvat několik dnů i týdnů a až praxe ukáže, jak se firmy a distributoři novým podmínkám přizpůsobily.

V každé skupině léků na určité choroby ale vždy bude nejméně jeden lék, který je plně hrazen ze zdravotního pojištění a pacient si ho může vyžádat. Pak nedoplatí nic.

„Řada léků prošla revizí cen a pacient by měl celkově doplácet méně,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Podle ní budou mít nové ceny od dubna stovky léků i proto, že dvanáct skupin léků bylo přeřazeno z kategorie neregulované do regulace.

Podle Marka Hampela, předsedy představenstva grémia majitelů lékáren, ceny léků by měly být všude stejné. Pak by pacient dopředu věděl, kolik bude doplácet.

Doplatky se dál budou lišit

To však dosud není, ač se o tom diskutuje již několik let.

Doplatky za stejný lék se tak dál budou v lékárnách lišit, protože to závisí na marži, kterou lékárna nasadí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?