Někteří lékaři chtějí v ordinacích žádat pacienty o půjčky

17. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ambulantní specialisté a praktičtí lékaři, kteří mají soukromou praxi, zřejmě budou v ordinacích žádat od pacientů za vyšetření peníze. Byly by to jakési půjčky, které by jim po určité době vrátili...


Lékárníci chystají zavřít lékárny. Minimálně na jednu hodinu. Stomatologové chtějí také zavřít ordinace a ošetřovat jen akutní případy. Taková je vize českého zdravotnictví, k níž může dojít během několika dní, možná měsíců, jestliže se nezlepší platby od zdravotních pojišťoven.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková záměr zdravotníků ale odmítá: „Mohlo by se stát, že ten, kdo zdravotní péči potřebuje, bude obětí. A to v žádném případě nechci dopustit.“

„Je to začarovaný kruh. Podniky se státní účastí dluží zdravotním pojišťovnám asi 27 miliard korun. Tyto peníze chybějí ve zdravotním pojištění. V důsledku toho, zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), platí po lhůtě splatnosti dvacet dní, a to přivádí některé ordinace na pokraj krachu, “ soudí David Rath, prezident České lékařské komory. „Jestliže se platební morálka nezlepší, hrozí zavření ordinací a pacient bude mnohem hůř shánět svého lékaře.“

Komora napsala premiéru Vladimíru Špidlovi dopis, v němž ho žádá, aby stát polovinu těchto pohledávek zaplatil a na druhou vypsal splátkový kalendář.

„Jen to by českému zdravotnictví mohlo pomoci. Jsme v nejhorší finanční krizi od roku 1995 a jestliže stát nezasáhne, zdravotní péče a celý systém se skutečně zhroutí,“ řekl Rath.

Peníze od pacientů

Pokud by se placení od zdravotních pojišťoven nezlepšilo, lékaři jsou odhodláni podávat na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu žaloby. Jsou přesvědčeni o tom, že by vyhráli.


Kdyby žaloby na VZP nepomohly, lékaři budou od pacientů žádat půjčky. V praxi by to vypadalo tak, že by pacient z ruky do ruky zaplatil lékaři za ošetření třeba 500 Kč. Lékař by mu peníze vrátil až by mu výkon proplatila pojišťovna. To by mohlo být i za několik měsíců.

Pro ilustraci, jestliže dnes VZP dluží dejme tomu jedné ordinaci sto tisíc korun, tak po prohraném soudu by zaplatila přibližně 124 tisíc korun. „Tedy přibližně 25 procent z výše dluhu by platila navíc,“ řekl Rath.

„Jestli chtějí lékaři položit systém na lopatky, tak ať to udělají. Komu by to ale prospělo?“ reagoval mluvčí VZP Jiří Suttner.

„Některá zdravotnická zařízení jsou na tom skutečně tak, že jsou na pokraji krachu a nic jiného jim nezbude. Takových ohrožených ordinací jsou tisíce. Nemocnice by pacienty přijmout nemohly, protože 80 procent z nich má také finanční problémy,“ prohlásil Rath.

Lékárníci zavřou na jednu hodinu

Také lékárníci jsou nespokojeni s tím, že dostávají od zdravotních pojišťoven, zvláště od Všeobecné zdravotní pojišťovny, pozdě zaplaceno.

„Lékárny dluží 3,4 miliardy korun za léky dodavatelům léků. Tito dodavatelé už skupují dluhy lékáren a vymáhají je na Všeobecné zdravotní pojišťovně,“ řekl v úterý prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Oznámil, že lékárníci žádají, aby stát zasáhl. V případě, že se tak nestane a doba splatnosti od VZP se bude prodlužovat, budou podávat hromadné žaloby na VZP a symbolicky uzavřou lékárny na jednu hodinu. Tím by se i dostupnost léků podstatně zhoršila.

Pád vlády si lékaři nepřejí

I za této velmi obtížné finanční situace, kdy by pomohlo stabilizovat systém zhruba osm miliard korun, si lékaři nepřejí pád vlády.

„Pokud by se totiž tak stalo, není vůbec jasné, kdo by dluhy podniků se státní účastí zaplatil, zda by se politici nesoustředili jen na nové volby a novou vládu a neodsunuli do nenávratna řešení problémů zdravotnictví. Systém by pád vlády vůbec nemusel přežít a znamenalo by to, že lékařská péče by se v České republice skutečně mohla zhroutit,“ řekl Rath.

Dodal, že očekává od ministryně i od celé vlády, že přijme svoji odpovědnost za zdravotnictví a nenechá systém v tak hluboké krizi, která by se promítla do péče o pacienta.

Václav Pergl, Právo, 17.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?