Někteří sociální demokraté nevylučují odvolání hejtmana

28. 6. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ředitel opavské nemocnice Milan Cvek byl odvolaný zbabělým způsobem," míní poslanec Václav Klučka (ČSSD).


Nikdo vám to zatím oficiálně neřekne. Nicméně pod povrchem to bublá. Stále více jsou z úst i mezi řádky vyjádření některých vlivných sociálních demokratů slyšet slova o odvolání jejich spolustraníka, hejtmana Jaroslava Palase. Pomyslnou poslední kapkou bylo náhlé sesazení ředitele Slezské nemocnice v Opavě Milana Cveka.

„Toto počínání opět posiluje diskuse o možném odvolání hejtmana, což v rámci rozložení sil v krajském zastupitelstvu není zcela nereálná možnost,“ uvedl zatím nejodvážněji na toto téma místopředseda krajského výboru ČSSD Radim Křupala.

Ten považuje jednání krajských radních v čele s hejtmanem za účelové. „Jednalo se jednoznačně o odplatu za úspěšné zablokování plánu na sloučení nemocnic, které mělo vytvořit prostor pro posílení soukromé společnosti Agel v rámci sítě zdravotnických zařízení v Moravskoslezském kraji,“ míní Křupala.

Také opavský poslanec Václav Klučka (ČSSD) považuje odvolání ředitele Slezské nemocnice Milana Cveka za bezprecedentní čin představitelů kraje. Připouští, že síla krajských radních je taková, že si provádění takových rozhodnutí o rychlých odvoláních ředitelů svých příspěvkových organizací mohou dovolit.

„To se dělává pokaždé, když některý udělá velký problém v řízení organizace. Do takové situace však bývalý ředitel Milan Cvek rozhodně nezapadal. Navíc odvolat ředitele bez jeho přítomnosti na krajské radě považuji za zbabělost,“ nebere si poslanec Klučka žádné servítky.

Přidává se i Česká lékařská komora. Na zítřek je svoláno její okresní představenstvo, které bude okamžité odvolání ředitele Cveka projednávat. „Náš dlouhodobý postoj je zcela jednoznačný a totožný s jeho reakcemi. Je zaměřený proti slučování zdravotnických zařízení. Na schůzce budeme řešit další postup,“ řekl primář ORL v opavské nemocnici a šéf okresního sdružení České lékařské komory v Opavě Richard Lenert.

Ten uvedl, že byl pověřen jednat s kolegy z dalších okresů o výzvě k odvolání hejtmana, nicméně zatím bez konkrétního výsledku. Vyčkávací postoj zaujaly lékařské odbory.

„Odvolání ředitele Cveka není ze strany zřizovatele ekonomická, ale politická záležitost. Zatím netušíme, jaký úkol má nový ředitel v naší nemocnici plnit, a proto vyčkáváme,“ vysvětluje názor Lékařského odborového klubu ve Slezské nemocnici jeho předseda Dalibor Hudec.

Redakci se ani po opakovaných pokusech nepodařilo do včerejší uzávěrky zjistit stanovisko krajského úřadu.
Kompetentní úředníci byli nepřítomni.

Nicméně podle dřívějšího vyjádření náměstka hejtmana Karla Konečného (KSČM) byl Cvek odvolán z důvodu špatného ekonomického hospodaření nemocnice. S tím však Cvek a většina ostatních lékařů a politiků nesouhlasí.

Na Cvekovo místo usedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec, což mnozí považují za krok ke sloučení obou nemocnic a rušení některých oborů v opavské nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?