Němeček a Babiš se dohodli na předání podkladů k auditům nemocnic

2. 10. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministři zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a financí Andrej Babiš (ANO) se dnes dohodli na tom, že si navzájem předají informace a argumenty, které mají ohledně sporných nemocničních auditů, a budou pak o nich spolu jednat.


Pravděpodobně to nebude dřív než za dva týdny, řekla ČTK mluvčí zdravotnictví Štěpánka Čechová. Spor o audity by se tedy měl řešit až po komunálních a senátních volbách, které jsou 10. a 11. října.

Závěrečné výsledky auditu čerpání evropských peněz zveřejní ministerstvo financí až po skončení kontrol a vyjádření nemocnic k nim, což může být i ke konci roku.

Babiš v úterý prohlásil, že dosavadní výsledky auditů nemůže nyní zveřejnit, protože by tím porušil zákony ČR i EU. Nemocnice průběžné výsledky zpochybnily.

Audity se týkají čerpání peněz z EU z let 2008 až 2013, a to na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Nemocnice tvrdí, že jejich postup prošel kontrolou různých institucí několikrát. Ty žádná pochybení nenašly.

Němeček připouští, že se nemocnice mohly ve využití peněz dopustit chyb, trvá však na tom, že nemocnice musejí mít možnost vše vysvětlit. Objevily se informace, že o tom, jak audity mají dopadnout, bylo rozhodnuto předem.

Podle ředitelů nemocnic byly kontroly, při nichž padly sankce v desítkách milionů korun, netransparentní a nestandardní. Podle resortu financí se objevilo podezření, že projekty by mohly být předražené a ne podle pravidel veřejných zakázek. Hrozí, že by nemocnice měly část výdajů uhradit z peněz, které mají na léčení, ne tedy už z evropských peněz.

S ministry zdravotnictví a financí chce o situaci jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), až budou výsledky k dispozici. Podle něj je v ohrožení nejen hospodaření nemocnic, pokud by musely vracet peníze, ale i čerpání prostředků z EU.

Čerpání peněz z EU je nyní zastaveno, a dokud nebude dokončen audit, nebude pokračovat. Audit si podle Babiše vyžádala Evropská komise, která podle něj má pochybnosti o tom, jak funguje české zdravotnictví.

Babiš kritizoval situaci ve zdravotnictví opakovaně. ČSSD a ANO se neshodovaly třeba v názoru na to, kde by se měly vzít peníze na stabilizaci zdravotnictví. Podle médií blížící se komunální a senátní volby střet obou koaličních partnerů vyhrotily.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?