Němeček dal vládní legislativě normu o vzdělávání sester

7. 4. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dává vládním legislativcům novelu o vzdělávání sester. Plné kompetence by měly podle návrhu po čtyřech letech střední školy a roce vyšší školy. Ministr to řekl novinářům. S modelem 4+1, který je podle Němečka osvědčený například v Německu, nesouhlasí některé organizace sester.


Sestry nyní pro získání plných kompetencí musejí po střední škole studovat ještě tři roky na vysoké škole.

„Dnes odesíláme do legislativní rady vlády už hotovou novelu zákona o vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků. Základní změna je, že přecházíme na model 4+1, to znamená, že pro zdravotní sestry, které by měly mít plné kompetence k běžné práci u lůžka, již nebude povinností mít vysokoškolské vzdělání,“ uvedl.

Ministr požádá vládní legislativce, aby se novele věnovali přednostně, a věří tomu, že změnu podpoří rychle také Poslanecká sněmovna. Norma by podle něj mohla být přijata do konce letošního roku, takže od příštího školního roku už by se jí mohlo vzdělávání sester řídit. Němeček připomněl, že změna je v souladu s požadavky EU i osvědčenou praxí například v Německu.

Nyní ze středních zdravotnických škol vycházejí zdravotničtí asistenti, kteří nemohou pracovat samostatně, jen pod dohledem, a mohou vykonávat jen některé úkony. Ti by si mohli rokem studia na vyšší odborné škole kompetence rychle doplnit, což by ještě navýšilo příliv vzdělaných sester do nemocnic. Ministr počítá i s tím, že k sesterské práci bude lidi motivovat lepšími platy.

Podle Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí v ČR se zkrácením studia zdravotních sester jejich nedostatek nevyřeší.

Podle zdravotnických odborů chybějí v nemocnicích tisíce sester. Kvůli tomu se omezuje provoz a zavírají některá oddělení. Sestry odcházejí z nemocnic kvůli přetěžování, hledají si méně stresující práci, za kterou si vydělají stejně nebo i víc. Loni měly sestry ve státních nemocnicích 28.000 korun, základní plat činil 19.680 korun.

„Nedostatek sester ve zdravotnických zařízeních nesouvisí se systémem jejich vzdělávání ve školách. Ten je nyní nastavený správně a navrhovaná novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních nepřinese pacientům žádná pozitiva. Naopak hrozí, že sníží kvalitu zdravotnické péče,“ varovala asociace.

Asociace systém 4+1 odmítá, návrh nemá podporu ani Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, České asociace sester a Asociace vyšších odborných škol. Asociace navrhuje rozšířit vzdělávací kapacity vyšších a vysokých škol pro vzdělávání sester, nastavit systém celoživotního vzdělávání a změnit minimální personální standardy tak, aby byla zajištěna kvalitní a bezpečná péče a sestry nebyly přetěžovány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?