Němeček odstartoval centrální nákup materiálů u státních nemocnic

17. 12. 2014 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo v pondělí projekt centralizovaných nákupů zdravotnického materiálu do svých nemocnic. Nyní ho nakupuje každá nemocnice sama, což kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), když poukazoval na netransparentní toky peněz v resortu.


Centrálními nákupy dosáhnou nemocnice nižších cen. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ČTK řekl, že vypsaná veřejná zakázka je na materiál v hodnotě do sto milionů korun za rok, z nich se může centrálními nákupy uspořit až 30 milionů.

„Ministerstvo dnes zveřejnilo předběžné oznámení o vypsání veřejné zakázky na centralizovaný nákup vybraných zdravotnických prostředků pro všechny nemocnice, jež řídí jeho ministerstvo,“ uvedl ministr. Rezort řídí dvě desítky fakultních nemocnic a dalších specializovaných ústavů.

Centralizované nákupy označil ministr za jednu z cest, kterou chce jít u přímo řízených organizací. Zkušenosti z projektu nabídne krajům, aby jich využily při případném zavádění centrálních nákupů ve svých nemocnicích. Ministr připomněl, že úspory z centralizovaných nákupů se potvrdily například už při nákupu energií pro celý resort zdravotnictví.

V první fázi centralizovaných nákupů spotřebního zdravotnického materiálu jsou poptávanými komoditami injekční stříkačky, injekční jehly, filtry pro umělou ventilaci a hrudní drenážní systémy. Těchto materiálů spotřebuje každá nemocnice velké množství, využívají se prakticky neustále. Úspory tedy mohou být i poměrně veliké.

Zdravotnický materiál pro centralizované nákupy vytipovala pracovní skupina ministerstva zdravotnictví, v níž vedle lidí z ministerstva byli také zástupci fakultních nemocnic a Asociace nemocnic ČR. Hlavním kritériem pro výběr položek pro pilotní fázi centrálního nakupování byla potřebnost a možnost použití materiálu v jednotlivých nemocnicích.

Jakmile budou vyhodnoceny zkušenosti, hodlá ministr rozšířit centrální nákupy i na speciální zdravotnický materiál a v lednu předpokládá zahájení první centralizované soutěže na některé léky, kde lze podle něj očekávat úspory až ve stovkách milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?