Němeček: Poslanci ANO se vysmáli ochraně zdraví

26. 5. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna po opakovaném hlasování odmítla takzvaný protikuřácký zákon. K zamítnutí rok připravovaného zákona přispěli významně poslanci za Hnutí ANO. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka svým přístupem flagrantně porušili koaliční dohodu a vysmáli se ochraně zdraví před následky kouření.


TISKOVÁ ZPRÁVA MZ ČR

Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek, integrované protidrogové politice a o změně souvisejících zákonů (zákon o ochraně zdraví před návykovými látkami) projednávala Poslanecká sněmovna téměř šest hodin.

Postupně poslanci prošli rekordních 220 pozměňovacích návrhů, konečné hlasování se muselo dvakrát opakovat, a přesto na konci svítil na hlasovací tabuli verdikt ZAMÍTNUTO.

„Poslanci hnutí ANO porušili zásadním způsobem koaliční dohodu a zabránili přijetí zákona, který mohl ochránit statisíce lidí před škodlivými důsledky kouření,“ řekl bezprostředně po hlasování ministr Němeček. Podle jeho názoru byl zákon přes velké množství pozměňovacích návrhů dobrým kompromisem. „Ti, kdo nepodpořili tento zákon, odmítli chránit zdrav a životy desetitisíců obyvatel,“ dodal Svatopluk Němeček.

Ministr zdravotnictví se také pozastavil nad tím, že Hnutí ANO dává přednost stavu, kdy Česká republika nemá žádnou kvalitní právní normu před možností mít alespoň dobrý kompromis. „V návrhu zákona i po všech pozměňovacích návrzích zůstalo to klíčové. Začal by platit úplný zákaz kouření všude tam, kde se lidé stravují a kde se obsluhuje. To zjevně vadilo tabákové lobby, která opět s přispěním poslanců ANO slavila úspěch,“ uzavřel svojí reakci ministr zdravotnictví Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?