Němeček u Babiše miliardy nezískal, obrátí se na vládu

26. 8. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) neuspěl u ministra financí Andreje Babiše (ANO) s žádostí o více peněz na investice do nemocnic. Místo požadovaných tří miliard má ze státního rozpočtu na rok 2016 slíbeny řádově stovky milionů korun. Se svými argumenty se ještě obrátí na vládu, která rozhodne, řekl Němeček novinářům po schůzce.


Němeček již dříve u Babiše neuspěl s požadavkem na výši plateb za státní pojištěnce, místo požadovaných 4,3 miliardy korun se platby od ledna zvednou o 1,8 miliardy Kč.

Výsledek dnešního jednání nebyl takový, jaký Němeček očekával. „Naše optimální představa byla navýšení o celkem tři miliardy korun. V současnosti tam máme něco přes 600 milionů, čili je to asi 2,5 miliardové navýšení,“ upřesnil ministr své požadavky.

Zásadní argument šéfa státní pokladny byl, že v současné době na to není v návrhu rozpočtu dostatek peněz. Němeček bude finance požadovat při jednání vlády o návrhu státního rozpočtu. Státní nemocnice, do nichž by se mělo investovat, podle něj v minulosti trpěly právě nedostatkem peněz na tyto účely. „Jde o to, aby se z této situace dostaly a třeba tady v Praze nezačaly pacientům padat na hlavu,“ poznamenal Němeček.

Babiš novinářům řekl, že potřebu investic do nemocnic chápe. „Ale stále si myslím, že ve zdravotnictví jsou ještě rezervy a zdroje se najdou,“ doplnil vicepremiér, který v minulosti kritizoval údajně nehospodárné chování Němečkova resortu.

Podle dat zveřejněných v červnu ministerstvem financí by ministerstvo zdravotnictví mělo dostat ze státního rozpočtu 5,697 miliardy korun. Letos stát přidělil zdravotnictví 6,481 miliardy Kč, příjmy tak příští rok klesnou. V částkách nejsou zahrnuty evropské dotace. Většina peněz zdravotnictví je ze zdravotního pojištění. Pojišťovny letos mají na péči 250 miliard korun, s nárůstem výběru pojistného výdaje na péči mohou příští rok stoupnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?