Němeček ustavil komisi pro protonovou terapii

30. 4. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se vložil do sporu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) s pražským protonovým centrem. Největší pojišťovna a centrum se liší v názoru, jaké diagnózy protonem léčit a kdo by měl pacienty k léčbě doporučovat.


Ministr ustavil komisi, která stanoví doporučený postup pro indikaci a úhradu léčby, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. K rychlému řešení sporu vyzval Němečka vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Doporučený postup, na němž se shodne komise, bude obsahovat seznam indikací k protonové léčbě a návrh způsobu její úhrady, a to s důrazem na maximální léčebný účinek a účelné vynakládání veřejných peněz.

Za předsedu komise jmenoval ministr svého náměstka pro zdravotní pojištění Toma Philippa. Do komise nominují zástupce VZP, Svaz zdravotních pojišťoven sdružující šest zaměstnaneckých a oborových pojišťoven, Česká lékařská komora a Česká lékařská společnost J.E.Purkyně. Poprvé by měla komise zasednout v květnu.

„Komise by měla pomoci nastavit pravidla léčby nejen v České republice, ale i pro případ ošetření českých pacientů v zahraničí,“ sdělil ČTK ministr a potvrdil, že jeho krok souvisí se stavem vyjednávání mezi managementem protonového centra a VZP.

Správní rada VZP v pondělí podpořila dosavadní postup ředitele Zdeňka Kabátka při vyjednávání s protonovým centrem. Obě strany předložily vlastní návrhy smluv. Sporné zůstávají právě oblast vymezení diagnóz a způsob indikace, což má za úkol vyjasnit právě vzniklá komise. Ta bude spolupracovat se sněmovním zdravotním výborem, který vede přední český onkolog profesor Rostislav Vyzula.

VZP odmítá platnost dokumentu z roku 2006, který ji zavazuje platit centru 15 let miliardu korun ročně. Nabídla nyní standardní smlouvu, podmínkou ale je to, že centrum ukončí právní spory s VZP.

VZP ve svém návrhu smlouvy počítá s tím, že součástí bude seznam indikací podle doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru. Smlouva nemá vyčíslovat počty pacientů ani celkové náklady, které VZP na tuto léčbu ročně dá.

VZP také požaduje, aby pacienty k léčbě indikovaly týmy komplexních onkologických center. Protonové centrum trvá na tom, že indikovat k léčbě mají pacienty jeho lékaři, je ochotno s VZP návrhy následně konzultovat.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun. Smlouvu s centrem má ze sedmi pojišťoven pouze Vojenská zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?