Němečtí farmáři se obávají zavlečení moru prasat z Česka

10. 1. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Němečtí farmáři se obávají, že divoká prasata by mohla z České republiky zavléct do Německa nákazu afrického moru prasat. Včera to napsal deník Passauer Neue Presse.


Listu německý ministr zemědělství Christian Schmidt v rozhovoru řekl, že situace je skutečně vážná a že úřady se snaží co nejlépe se na možné propuknutí této virové nemoci v zemi připravit. Vedle Česka nákazu na konci loňského roku ohlásily také Polsko a Ukrajina.

„Každý od chovatelů prasat přes obchodníky až po cestující musí být nápomocen zabránit zavlečení nemoci,“ prohlásil Schmidt. Každý, kdo podle ministra do Německa přijíždí z východní Evropy, nesmí jen tak u krajnic vyhazovat dovezené salámy, neboť v nich mohou být původci nemoci. A protože divočáci takovéto odpadky s oblibou vyhledávají, mohou se snadno infikovat.

„Pro chovatele je klíčové izolovat chovy od divokých prasat. Důležité je rovněž důsledně čistit a dezinfikovat transportní vozidla,“ zdůraznil Schmidt. Rovněž vyzval k úzkostlivému dodržování hygienických a preventivních postupů v chovných zařízeních a také při převozu prasat, aby se předešlo přímé nákaze z prasete na prase.

Německo se podle Passauer Neue Presse na možné zavlečení nemoci prasat připravuje nejen na spolkové úrovni, ale i na úrovni jednotlivých německých zemí. V listopadu kvůli tomu Německo zorganizovalo krizové cvičení. Loni v srpnu pak byla spuštěna preventivní kampaň, která má řidiče a cestující na odpočívadlech, parkovištích či vlacích informovat o nebezpečí prasečího moru.

Veterinární ústav Friedricha Löfflera (FLI) varoval, že hrozba zavlečení moru do Německa je velmi vysoká. Nemoc se do země podle FLI může dostat i v rámci nelegálního obchodování. Nebezpečím jsou také lovecké výpravy do Česka, Polska, pobaltských států, Běloruska, Ukrajiny a Ruska, kde se virus vyskytuje. Účastníci takových cest by proto měli věnovat mimořádnou péči dezinfekci svého loveckého oblečení a vybavení.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je tak prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína, od té doby byla nemoc nalezena u více než 190 uhynulých zvířat.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?