Nemocnice a pojišťovny se neshodly na cenách péče na další půlrok

27. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice a zdravotní pojišťovny se nedohodly na cenách péče na první pololetí příštího roku. Jednání o cenách s nemocnicemi končí bez dohody opakovaně řadu let. Ceny pak stanovuje ministerstvo zdravotnictví, které nutí pojišťovny platit více; nyní tuto pravomoc již nemá. Pojišťovny budou vyjednávat individuálně s každou nemocnicí...


PRAHA - Nemocnice a zdravotní pojišťovny se nedohodly na cenách péče na první pololetí příštího roku. „Pro pacienty se nic nemění, smlouvy s pojišťovnami

platí dál,“ uvedl výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

V platnosti zůstanou dosavadní paušály či jiné druhy plateb, pojišťovnám se ale nepodařilo prosadit nový způsob plateb za diagnózu DRG.

Ředitelka Fakultní nemocnice Jaroslava Kunová řekla, že návrhy pojišťoven byly pro velké nemocnice se superspecializovanou péči nepřijatelné.

„Sazby za DRG byly stanoveny tak, že by nemocnice přišly o 20 procent příjmu,“

řekla.

Jednání o cenách s nemocnicemi končí bez dohody opakovaně řadu let. Ceny pak stanovuje ministerstvo zdravotnictví, které nutí pojišťovny platit více; nyní tuto pravomoc již nemá. Pojišťovny budou vyjednávat individuálně s každou nemocnicí.

Platby nemocnicím tvoří více než polovinu výdajů pojišťoven na akutní péči. Na cenách péče se s pojišťovnami dohodli zubaři a zástupci lázeňské péče a laboratoří.

Spor mezi nemocnicemi a pojišťovnami byl o základní sazbu DRG, která by měla být pro všechna zařízení jednotná.

„My jsme doložili ve statistice z výkonů od nemocnic, že 80 procent výkonů fakultních nemocnic jsou obyčejné žlučníky a normální zdravotní péče, jaká je v běžných nemocnicích,“ řekl Gajdáček.

Nemocnice argumentovaly tím, že mají velký objem vysoce specializované péče. Paušál se jim zdál malý, nesouhlasily ani se základní sazbou DRG, která měla být pro dané onemocnění stejná ve všech nemocnicích.

Běžné případy malá nemocnice ošetří, složité rovnou posílá do fakultní nemocnice, protože i léčení je dražší.

Například leukémie se většinou zjistí v malé nemocnici, ale léčí se ve velké, obě nemocnice by však měly mít stejnou sazbu DRG, přiblížila Kunová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?