Nemocnice budou mít nově hrazeny náklady za odebrání orgánů

11. 9. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím zajišťujícím orgány pro transplantace od zemřelých dárců budou nově hrazeny náklady, které s tím souvisí. V novele vyhlášky bude pro tyto účely vytvořen nový výkon s úhradou 10.000 korun za každého pacienta, který je příjemcem orgánu nebo orgánů od zemřelého dárce.


Novela vstoupí v platnost v lednu 2016. Ministerstvo chce tímto krokem motivovat zdravotnická zařízení, aby spolupracovala na transplantačním programu, uvedl na tiskové konferenci ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Zdravotníci v regionálních nemocnicích musejí mít zájem udržovat orgány zemřelých pacientů v dobrém stavu, aby byly použitelné pro transplantaci. Ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec poukázal na to, že přístup zdravotnických zařízení není jednotný. „V Česku je asi sto dárcovských nemocnic. Asi dvě třetiny už v historii poskytly nějakého dárce. Jsou ale nemocnice, které nikdy neposkytly,“ uvedl Adamec.

Finanční otázka není jediným aspektem, který hraje ve vstřícnosti nemocnic roli. „Je to také otázka například vzdělanosti personálu. Přišli jsme zatím s tímto prvním krokem a ostatní budou následovat,“ doplnil ředitel.

V Česku funguje sedm transplantačních center, v nichž se provádějí transplantace srdce, plic, jater, slinivky břišní, ledvin, tenkého střeva a Langerhansových ostrůvků, což jsou morfologicky i funkčně odlišné oblasti slinivky. Za první pololetí tohoto roku bylo v ČR provedeno celkem 378 transplantací. Z toho více než dvě stovky připadají na transplantaci ledvin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?