Nemocnice budou muset šetřit

13. 9. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to už známá písnička. Nemocnice a zdravotnická zařízení budou muset šetřit, protože od pojišťoven dostanou méně peněz. Počítá se s tím, že pojišťovny příští rok sníží výši úhrad za akutní i následnou péči. S hlubšími zásahy do systému zdravotnické péče a reformami, které by měly přinést více peněz, však vláda počítá až na rok 2012.


„Z kuloárů víme, že od pojišťoven dostaneme na akutní i následnou péči o pět, respektive sedm procent méně než tento rok,“ řekl Vojtěch Balcárek, ředitel Bohumínské městské nemocnice. Podobně jsou na tom i další špitály v okrese.

Krajské nemocnice už nyní ve ztrátě

Nemocnice s poliklinikou v Havířově vykázala za prvních šest měsíců ztrátu přes pět milionů korun a i zde ředitel počítá s nižšími příjmy. „Snížení tržeb očekáváme nejenom v příštím roce, kdy zdravotní pojišťovny zatím nabízejí 95 procent plateb z roku 2009, a to by znamenalo výpadek v tržbách ve výši 25 milionů korun,“ řekl ředitel nemocnice Jan Ferenc.

Do konce listopadu má proto v Havířově vzniknout koncept úspor v současné poskytované zdravotní péči. „Pravděpodobně může dojít k uzavření některých stanic, samozřejmě po konzultaci se zřizovatelem,“ uvedl Ferenc, který se obává také plánovaného zvýšení poplatku za hospitalizaci, o čemž uvažuje vláda.

„Hrozí další úbytek hospitalizovaných pacientů. Naším cílem bude snížení průměrné ošetřovací doby na akutním lůžku a zvýšení obložnosti na devadesát procent. Tím pádem dojde k uzavření některých akutních lůžek. Jiné cesty při snižování plateb od pojišťoven není,“ povzdychl si ředitel Ferenc.
Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji hospodařila se ztrátou více než 46 milionů korun a ze zařízení zřizovaných krajem dopadla nejhůře.

„Jaké bude mít nemocnice příjmy v příštím roce, nelze v současné době určit, neboť ty závisí na úhradové vyhlášce pro rok 2011, jejíž obsah ještě není znám,“ řekl ředitel nemocnice Petr Kovařík. Podle něj se úspory hledají průběžně při nákupu léků, materiálů i při investicích, ať již zadáváním veřejných zakázek či efektivnějšími elektronickými aukcemi. Tato opatření se však vzhledem ke špatnému hospodářskému výsledku ukazují jako nedostatečná.

„Po projednání s odbory proto přistupujeme k plošnému snížení počtu zaměstnanců v technických činnostech o deset procent. Omezení počtu lůžek letos nepředpokládám, ale v budoucím období to nemohu vyloučit,“ řekl Kovařík. Podle něj v žádném případě nedojde k omezení péče o pacienty.

S menšími příjmy počítají i nemocnice, které nejsou přímo závislé na státním rozpočtu. Žádné velké změny ale neplánují. „My jsme restrukturalizaci udělali před několika lety, takže nás nečekají takové problémy jako krajské nemocnice, které jsou ve ztrátě,“ prohlásil ředitel Karvinské hornické nemocnice Ivan Stejskal. Podle něj se bude šetřit především na spotřebním materiálu a provozních nákladech.

„Ekonomická situace samozřejmě doléhá i na nás, takže určitě nebudeme rozhazovat,“ dodal. Skupina Agel, která provozuje mimo jiné nemocnici v Českém Těšíně, plánuje příští rok investice za 600 milionů korun, velká část těchto peněz by měla jít do nemocnic v Moravskoslezském kraji. „Tlak na úspory je velký, ale snažíme se, aby se nedotkl ani pacientů, ani našich zaměstnanců. Určitě nebudeme propouštět, ani snižovat platy.

Máme uzavřeny kolektivní smlouvy, které budeme i nadále plnit,“ řekla mluvčí skupiny Hana Szotkowská. Omezování péče nechystají ani v Bohumíně, kde nemocnici zřizuje město. „Příští rok bude z hlediska hospodaření těžký, ale zásahy do poskytované péče, propouštění ani snižování platů určitě nechystáme,“ řekl Vojtěch Balcárek, ředitel nemocnice.

Úspory podle něj budou technického rázu, ať již jde o nákup energií přes internetové aukce, změny v lékové politice nebo investice do zateplení pavilónů, nových oken a podobně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?