Nemocnice chtějí ušetřit na společném nákupu léků

8. 8. 2012 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Pardubickém kraji zahájily tři společné projekty, které schválila na začátku července Koordinační a řídící skupina nemocnic Pardubického kraje.


Sledování nákaz a zajištění výživy

„Jedná se o sledování a vyhodnocování nemocničních nákaz, zajištění výživové péče pacientů a společné nákupy léků,“ uvedl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický.
V prvním projektu je cílem najít preventivní opatření, jak nemocničním nákazám předcházet nebo alespoň jejich výskyt eliminovat.

Společný cíl: nákup levnějších léků

Co se týká výživy pacientů, tam chce koordinační skupina zavést standardy nutriční péče a u každého pacienta stanovit jeho plán výživy. Je totiž prokázáno, že hospitalizace podvyživených pacientů se prodlužuje o 20 až 50 procent.

Nemocnice nyní také sjednocují požadavky na společný nákup léků. Tím vzniká velká vyjednávací síla ke snížení cen nákladných položek. Zástupci jednotlivých nemocnic specifikovali skupiny léků, které jsou finančně nejnákladnější a které jsou používány ve všech nemocnicích.

První společné poptávkové řízení

„V současné době se koná první společné poptávkové řízení na skupiny drahých léků. Po jeho vyhodnocení se rozhodneme, v jakém rozsahu budeme organizovat další společné nákupy ve druhém pololetí tohoto roku,“ dodal Martin Netolický.

„Momentálně se koná vůbec první společné poptávkové řízení na skupiny drahých léků.“ Martin Netolický, krajský radní

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?