Nemocnice: chybí peníze z poplatků

28. 2. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Od začátku roku se neplatí poplatek za pobyt v nemocnici. Nemocnicím tyto peníze chybí. Kdy přijde náhrada, zatím jejich vedení neví.


Od prvního ledna letošního roku už pacienti za pobyt v nemocnicích nemusejí nic platit. Ústavní soud totiž zrušil stokorunový poplatek, který lidé dávali za každý den strávený v nemocničním zařízení. Pacienti jsou spokojení. Pro nemocnice to ale znamená ztrátu několika milionů korun ročně. Peníze jim chybí.

Paní Božena ze Spešova, která si nepřála zveřejnit své příjmení, zrušení poplatku za pobyt v nemocnici vítá. „Nejsem už nejmladší a v nemocnici trávím čím dál více času, takže jsem ráda, že už platit nemusím. V dnešní době je každá koruna dobrá. Celý život jsem pracovala a platila daně i pojištění, takže nevím, proč bych měla ještě zvlášť platit za pobyt v nemocnici,“ míní žena.

Zato pro nemocnice znamená zrušení stokorunového poplatku za den problém. „Z poplatků jsme měli příjem kolem šesti milionů ročně. Přišli jsme o prostředky, ze kterých jsme platili běžný provoz nemocnice, ale také třeba nákup nových přístrojů a podobně,“ vyčíslila ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková s tím, že půl milionu měsíčně je pro blanenskou nemocnici citelná ztráta.

„Zatím máme rezervy, ze kterých můžeme čerpat, takže situaci zvládáme. Navíc ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že nemocnicím tuto ztrátu nahradí. My ale zatím vůbec nevíme kdy a jakou formou. Teď nám tedy nezbývá než čekat, jak se situace vyvine,“ přiblížila ředitelka nemocnice.

Déle v nemocnici

Zrušení poplatků se podle ní odráží i v chování pacientů. „Pacienti teď chtějí zůstávat déle v nemocnici a ani jejich příbuzní už nejsou tak ochotní brát si je do domácího ošetřování. Takže se obtížněji uvolňují lůžka pro nové pacienty,“ řekla.

Pro Nemocnici Boskovice znamená zrušení poplatků výpadek deset milionů korun za rok. Nemocnice se v poslední době potýkala s finančními potížemi a zaváděla úsporná opatření. „Z nejhoršího už jsme venku, ale zrušení poplatků pro nás představuje další problém. Deset milionů je pro nemocnici našeho typu poměrně značná částka. Navíc se obávám, že k takové kompenzaci, aby se peníze dostaly až k nám, poskytovatelům zdravotní péče, nakonec vůbec nedojde,“ řekl jednatel boskovické nemocnice Dan Navrátil.

Zrušení poplatků negativně pocítili i v Nemocnici Milosrdných bratří Letovice. „Z poplatků měla nemocnice ročně příjem tři miliony devět set tisíc korun. Je to pro nás velká část příjmů. Zatím čerpáme z rezerv, ale pokud nám tyto peníze ministerstvo nenahradí, bude to pro nás velký problém,“ řekla ředitelka nemocnice Drahoslava Královcová.

Podle tiskového mluvčího ministerstva zdravotnictví Jana Štolla však už ministerstvo náhrady chystá. „Výpadek poplatků za hospitalizaci plánuje ministr zdravotnictví nahradit jednorázovou právní úpravou, jejíž návrh předloží vládě v příštím týdnu,“ uvedl Štoll.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?