Nemocnice chystá soutěž na novou podobu areálu

*stavba, rekonstrukce

Už za pár týdnů má být vyhlášena architektonická soutěž na modernizaci Krajské nemocnice Liberec.

„Touto soutěží chceme získat nejlepší návrh kompletní revitalizace nemocnice pro první fázi dostavby. Konkrétně půjde o provozně-dispoziční řešení Centra urgentní medicíny a ucelenou urbanistickou koncepci celého areálu, který by měl sloužit minimálně dalších 30 let,“ uvedl před časem ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Vyhlášení soutěže tak dává nemocnici možnost získat neotřelé nápady, které se vypořádají s tím, že se nepodařilo prosadit výstavbu nové nemocnice na zelené louce, ale modernizace bude probíhat ve stávajícím areálu. Původně byly ve hře i pozemky po bývalé Textilaně či volné plochy v Ostašově. Jenže z posudků vyplynulo, že ministerstvo zdravotnictví, stejně jako fondy EU, nebudou výstavbu nemocnice na „zelené“ louce finančně podporovat.

Soutěžící, kteří se tak do veřejné architektonické soutěže přihlásí, se budou muset popasovat s poměrně malým prostorem, který je pro první fázi modernizace nemocnice ohraničen prostorem za Kristiánovou ulicí (vyjma budovy LDN), k budově nemocniční jídelny a pavilonu chirurgie.

Podle vedení nemocnice je třeba stavět s rozmyslem. A to i za cenu, že se stavba urgentního centra o něco zdrží. „Dosud jsme stavěli stylem, tady máte peníze a postavte za ně co nejvíc, a vznikl slepenec. Teď budeme stavět s jasnou vizí supermoderní nemocnice, podle toho, co potřebujeme,“ zmínil lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš.

V komisi, která práci architektů posoudí, zasedne i zástupce Národního památkového ústavu. V Kristiánově ulici jsou totiž domy, které spadají do památkové zóny a památkáři jejich demolici chtějí zabránit.

Pravidla a podmínky soutěže teď musí schválit zastupitelé Turnova, Liberce a kraje, jakožto zástupci akcionářů. Soutěž by měla být vyhlášena 15. září a její vítěz by měl získat odměnou dva miliony korun. Samotná výstavba 1. etapy pak přijde na 955 milionů bez DPH.

Nemocnice chystá soutěž na novou podobu areálu
Ohodnoťte tento článek!