Nemocnice chystá žaloby

19. 11. 2009 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínská Baťova nemocnice připravuje žaloby na pacienty, kteří jí dluží regulační poplatky. Například za jeden den hospitalizace jeho výše činí šedesát korun. Sdělila to mluvčí nemocnice Karla Havlíková.


„Evidujeme přes třináct set dlužníků, což představuje dvě desetiny procenta z celkového počtu pacientů, kteří byli v naší nemocnici ošetřeni a vztahuje se na ně úhrada poplatků,“ upřesnila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Toto číslo podle ní zahrnuje nejen hospitalizované, ale všechny pacienty, kteří mají poplatek za poskytnutou péči uhradit. „Dlužná částka přesahuje pět set tisíc korun,“ vyčíslila.

Nemocnice podle ní v této věci posílá upomínky, až po nich přichází na řadu žaloba. „Půjde nejspíš o velmi jednoduché kauzy,“ odhadl zlínský advokát Marek Freund.

Nemocnice podle něj snadno dokáže nárok na uhrazení regulačního poplatku a občanům pak mimo jiné hrozí úhrada soudních výloh. „Ty půjdou v takovýchto případech do tisíců,“ řekl.

Pacienti zlínské Baťovy nemocnice mohou svůj pobyt uhradit v hotovosti v některé z pokladen zřízených v areálu nemocnice nebo zaplatit složenkou. „Den nástupu a den propuštění z nemocnice se počítá za jeden den hospitalizace,“ doplnila mluvčí.

Při úhradě regulačních poplatků za hospitalizaci mohou osoby mladší osmnácti let a starší sedmdesáti využít darovací smlouvu Zlínského kraje. „Když ji podepíší, cenu za pobyt v nemocnici za ně uhradí Zlínský kraj,“ vysvětlila mluvčí.

Podle mluvčího krajského úřadu Milana Plesara možnosti úhrady zdravotnických poplatků formou darovací smlouvy využívá ve Zlínském kraji celkově osmnáct až dvacet procent lidí.

Od letošního února do září poskytl Zlínský kraj dary na úhradu regulačních poplatků v hejtmanstvím zřízených nemocnicích ve výši přes deset milionů korun.

„Předpokládaná konečná částka úhrady poplatků za celý kalendářní rok 2009 je okolo patnácti milionů,“ doplnil. V návrhu rozpočtu pro rok 2010 je podle něj pro tuto oblast počítáno s částkou osmnáct milionů korun.

Také v soukromé zlínské Nemocnici Atlas mohou pacienti zaplatit regulační poplatky za svou hospitalizaci přímo v jejím průběhu nebo následně složenkou. „S dlužníky problémy téměř nemáme,“ sdělila pracovnice pro zúčtování se zdravotními pojišťovnami Jana Petrželková.

Pacienti v Kroměřížské nemocnici mají možnost platit poplatky formou kuponu z platebního automatu, nebo je jim vystaven dlužní úpis. „Ten následně uhradí hotově v pokladně nemocnice, nebo bezhotovostním platebním stykem,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Veronika Klímová.

Nemocnice eviduje k měsíci říjnu 695 dlužníků. „Ti dluží za hospitalizaci přibližně 153 tisíc korun,“ doplnila Klímová. Za loňský rok zůstali Kroměřížské nemocnici pacienti dlužni sto patnáct tisíc korun. „Řešíme to zasíláním upomínek,“ sdělila mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?