Nemocnice hospodaří se ziskem. Šetřit museli začít už vloni

3. 5. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické zařízení v České Lípě vykázalo zisk 150 tisíc, ale ještě na podzim to vypadalo na ztrátu.


Hospodaření českolipské nemocnice s poliklinikou skončilo vloni ziskem 150 tisíc korun. Přitom ještě na podzim výsledky napovídaly, že zdravotnické zařízení bude stejně jako v předchozích letech ztrátové v řádu několika desítek milionů korun.

Transparentní nákupy

„Sérií organizačních opatření, zvýšenou výkonností a zprůhledněním nákupů se podařilo tuto ztrátu eliminovat,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Českolipská nemocnice připravuje řadu zásadních projektů. Jedním z nich je zateplení a modernizace vytápění, díky němuž mohou ušetřit podstatné částky na nákladech. „Na zateplení a vytápění máme přislíbeno zhruba 100 milionů z evropských fondů,“ upřesnil Petr Pokorný.

Nemocnici ale pomáhají i sponzoři. V současné době díky podpoře měst a obcí z regionu i místních firem chystá obměnu mamografu. Nové zařízení za bezmála 5,5 milionu korun dodá na základě veřejné soutěže Siemens. Vysoutěžená částka je zhruba o milion nižší než byly nabídky dalších uchazečů o dodávku mamografu.

Nový mamograf do pololetí

K dodání nového přístroje by mělo dojít do konce prvního pololetí letošního roku. Na koupi mamografu získala českolipská nemocnice od nejrůznějších dárců téměř 1, 8 milionu korun. Přispěly na něj města a obce, mimo jiné Česká Lípa, Doksy, Ralsko, Brniště, Okna nebo Svor.

S financováním pomohly i soukromé firmy, například Johnsons Controls. Zatím nejštědřejším dárcem byla Nadace Preciosa, která věnovala 750 tisíc korun.
Jen vloni provedly lékařky na mamografickém pracovišti 7,5 tisíce vyšetření.

Došlo i na spotřební materiál

S úsporami museli v nemocnici začít už vloni. Krokem vpřed bylo nastavení základních principů střediskového hospodaření a změna systému nákupů. „Se zásadní změnou zprůhlednění a veřejnou kontrolou výběrových řízení a nákupů jsme přišli v průběhu loňského roku,“ potvrzuje Martin Říha, finanční ředitel NsP Česká Lípa.

Zavedli také nový způsob objednávání spotřebního zdravotnického materiálu a léčiv. „Úspora, kterou přinesl nemocnici tento systém představuje jen za uplynulý rok devět a půl miliónu korun. V letošním roce, kdy v trendu pokračujeme, očekáváme úsporu dalších nejméně osm milionů korun,“ uvedl Říha.

Českolipská nemocnice se pustila i do nákupů prostřednictvím elektronického tržiště. Od září 2010 tak uskutečnila jednorázové nákupy přes elektronické tržiště již za téměř tři miliony korun. NsP nakoupila touto cestou zejména spotřební materiál pro IT, server, počítačové sestavy a monitory, software, nebo prací prášky.

Českolipská nemocnice disponuje zhruba 530 lůžky, zaměstnává 860 pracovníků, z toho 112 je lékařů. Ročně tu hospitalizují na 20.000 pacientů. Další tisíce nemocných projdou ambulancemi. Zařízení hospodaří s rozpočtem kolem 700 milionů korun, z toho 80 procent tvoří úhrady od VZP. Předloni vykázala ztrátu zhruba 17 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?