Nemocnice hospodařila s minimální ztrátou

17. 7. 2007 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Názory na ekonomickou situaci boskovické nemocnice jsou velmi různé. Podle čerstvých výsledků hospodaření skončila nemocnice za minulý rok se ztrátou osmnáct tisíc korun. Někteří boskovičtí opoziční zastupitelé ale trvají na tom, že ekonomická situace nemocnice je špatná...


Názory na ekonomickou situaci boskovické nemocnice jsou nadále velmi různé. Podle čerstvých výsledků hospodaření skončila nemocnice za minulý rok se ztrátou osmnáct tisíc korun.

Někteří boskovičtí opoziční zastupitelé ale trvají na tom, že ekonomická situace nemocnice je velmi špatná. Ještě před měsícem tvrdili, že kritické hospodářské výsledky by mohly vést až ke konkurzu a na posledním zasedání zastupitelstva dokonce požadovali odvolání jednatele společnosti Nemocnice Boskovice Jaroslava Černého.

Předseda dozorčí rady Nemocnice Boskovice a tajemník radnice Pavel Vlach je s výsledkem hospodaření spokojen.

„Točí se tam stovky milionů korun, takže osmnáct tisíc je prkotina. Ztráta bude vykryta hospodařením z letošního roku,“ uvedl Vlach. Podle něj je to po dlouhé době poprvé, co jsou závazky nemocnice nižší než pohledávky.

„Naplňuje se to, co jsem říkal už od konce minulého roku, tedy, že výsledek hospodaření bude vyrovnaný. Audit a daňové přiznání to jen potvrdily,“ uvedl jednatel Jaroslav Černý.

Někteří opoziční zastupitelé ale stále trvají na svém. Tvrdí například, že po změně provozovatele se značně omezila dostupnost, kvalita a úroveň zdravotní péče nebo že se vedení nemocnice pokouší zkreslit výsledky hospodaření. Předevčírem se sešli, aby se poradili, co dál.

„Shodli jsme se na tom, že vše, co jsem přednesl na posledním zasedání zastupitelstva, beze zbytku platí. Zatím ale nemůžeme předložit konkrétní důkazy, protože zveřejněný audit je pouze audit Nemocnice Boskovice. Jenže tato společnost má dceřinou společnost BH Agapé, jejíž audit se zatím nedá získat. Obrovský propad, který odhadujeme na několik desítek milionů korun, se přesunul na tuto dceřinou společnost,“ tvrdí

Vladimír Jakubec ze Sdružení nestraníků. Audit by měl být k dispozici až v září. „Ještě ani nebyla ustavena dozorčí rada této společnosti. Je to nestandardní postup, necháme to posoudit právníky,“ dodal.

Podle Jakubce si úzká skupina lidí založila společnost s ručením omezeným Nemocnice Boskovice, což městskou pokladnu přišlo na padesát milionů korun. „Nemocnice přitom mohla jít pod kraj a náklady by byly podstatně nižší,“ míní. Vedení města ale tvrdí, že provozování nemocnice město nic nestojí.

Právníky aktivují i v nemocnici. „Proti panu Jakubcovi podnikneme určité právní kroky. Nemůžeme tyto názory akceptovat, šíří poplašné zprávy,“ řekl Černý.

Minulý týden odstoupila z dozorčí rady Daniela Štarhová z KDU-ČSL. „Nesouhlasím s tím, aby ve vedení nemocnice stáli lidé, kteří byli odsouzeni. Podle mě by měli odstoupit, i když to ještě není pravomocné,“ zdůvodnila.

Jednatel Jaroslav Černý byl v květnu, zatím nepravomocně, odsouzen za zneužití informací v obchodním styku. Náměstek nemocnice Lubomír Petrželka byl v červnu, také nepravomocně, odsouzen za podvod.

Leona Paroulková, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?