Nemocnice je v krizi. Každý ji ale vidí jinde

30. 9. 2011 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitele Nemocnice Kyjov Josefa Pejchla proti němu protestuje jen několik málo lékařů. Do občanského sdružení, které bojuje za jeho odvolání, se ale přidalo už přes sto lidí. Jsou mezi nimi lékaři, sestry i starostové či potenciální pacienti. Situace se v posledních týdnech vyhrocuje. Sdružení požaduje odvolání ředitele. Krajská rada za ním ale pevně stojí.


Ještě před rokem Nemocnice Kyjov fungovala bez problémů. Pak náhle rezignoval ředitel Igor Kalix. To odstartovalo sled událostí, které nedávno vyústily v otevřený boj skupiny zaměstnanců proti nově dosazenému řediteli Josefu Pejchlovi.

„To, co se děje v nemocnici, lze nazvat personální devastací,“ vyjádřili se zástupci nedávno založeného sdružení Občané za Nemocnici Kyjov. Ti se rozhodli bojovat za to, aby se z nemocnice na Hodonínsku nestalo zařízení druhořadé kategorie. Pod Pejchlovým vedením k tomu podle nich směřuje. Podle nespokojenců ředitel ruší věci, které fungovaly, a naopak zavádí novinky, jež mají zásadní nedostatky.

„Z nemocnice v poslední době odešlo mnoho zaměstnanců, mezi kterými byli i dlouholetí odborníci. Za ně přitom přišla buď žádná, nebo neadekvátní náhrada,“ prohlásil jeden z lékařů v čele sdružení Jaromír Břeň.

Spolu s kolegy se domnívá, že právě odchody lékařů škodí nemocnici nejvíc. Za vše podle nich může způsob vedení nového ředitele, špatná komunikace s lékaři a atmosféra strachu, kterou u zaměstnanců vyvolal. Lékaři se obávají, že ředitel dovede nemocnici do situace, kdy se omezí akutní péče.

Těžké období

Pejch a vedoucí představitelé kraje však tvrdí, že problém je někde jinde. Nemocnice je podle nich v krizi kvůli množství provozních problémů, které nový ředitel řeší za bývalé vedení. „Zařízení je nyní v těžkém období. Možná nejtěžším v historii,“ řekl radní kraje zodpovědný za oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Vyjmenoval problémy, jako je narušená statika budovy chirurgie, nutnost stěhování centrálních operačních sálů, potřeba oprav na dalších budovách a k tomu navíc velmi špatné hospodaření předchozího vedení. Zařízení také musí řešit kauzu dvou lékařů, kteří údajně na pohotovosti ve Veselí nad Moravou falšovali recepty na léky. Zdravotní pojišťovny momentálně vyčíslují škody, které budou chtít zaplatit po kyjovské nemocnici. Podle posledních zpráv částka překročila milion korun.

S tím vším si podle Ryšavého radí Pejchl dobře, a proto jej podporuje. „Je ve funkci? Je. Tím je řečené vše. Kdyby neměl naši podporu, nebyl by tam,“ shrnul Ryšavý postoj kraje. Na tuto podporu se odvolává i ředitel nemocnice.

„Jsem odpovědný vedení kraje. Tomu skládám účty a s ním konzultuji své kroky,“ hájí se Pejchl.
V poslední době ale není v hledáčku nespokojených zaměstnanců nemocnice jen její ředitel. Trvají na odvolání jeho nejbližší spolupracovnice Evy Havlíkové a ukončení spolupráce s tiskovým mluvčím Tomášem Zdechovským.

Poslední novinkou v nemocnici je pak rozhodnutí jejího vedení podat trestní oznámení na své odpůrce, kteří se sdružují v nově založených odborech. Tomu ještě bezprostředně předcházelo rozhodnutí ředitele zrušit psychiatrickou ambulanci. S tím je spojená výpověď Jaroslava Klimenta, který je jednou z vůdčích osobností odporu vůči Josefu Pejchlovi.

Jdou za hejtmanem

V nejbližší době má být o dalším vývoji v kyjovské nemocnici jasno. Občané za Nemocnici Kyjov se vyjádřili v tom smyslu, že jediné, co může nemocnici od úpadku zachránit, je odvolání ředitele. Mají slíbené slyšení u jihomoravského hejtmana Michala Haška.
Termín však zatím není známý.

Minulý týden členové sdružení, ke kterému se přihlásilo už přes sto členů, dokončilo podklady, které si pro zhodnocení situace vyžádal radní Ryšavý. V nich se pokouší doložit konkrétní pochybení současného managementu v čele s ředitelem Pejchlem a bude čekat na verdikt krajské rady.

Kyjovští lékaři a sestry ze sdružení očekávají, že to bude odvolání Pejchla a vyhlášení nového výběrového řízení na post ředitele nemocnice. Pokud se tak nestane, budou ve svém snažení pokračovat dál. Možné další kroky už konzultují s právníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?