Nemocnice Kolín dá do modernizace přes 600 milionů korun

4. 1. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Kolín investuje v následujících dvou letech přes 600 milionů korun do své modernizace. Opraví pavilon chirurgických oborů a postaví k němu nové lůžkové oddělení.


Náklady pokryje dotace Evropské unie, Středočeského kraje a úvěr, řekl ČTK ředitel Petr Chudomel.

„Pacienti to pocítí tím, že budou mít daleko vyšší komfort hotelových služeb, pokoje budou maximálně dvoulůžkové se samostatným sociálním zařízením,“ dodal. Komfortnější zázemí bude mít také personál.

Součástí akce bude i nákup nových technologií, které zvýší kvalitu poskytovaných služeb. Vznikne tam mimo jiné miniinvazivní pracoviště, nová biochemická linka, opraví se neurologická a ortopedická JIP a některé ambulantní provozy. V pavilonu bude také nové výdejní místo lékárny s nepřetržitou službou.

Nový pavilon se 100 lůžky pro operační obory se už začal stavět. Během výstavby bude zahájena rekonstrukce přiléhající budovy ortopedie a chirurgie. Podle Chudomela by ale stavební práce neměly přerušit provoz tohoto oddělení. Uvažuje se o tom, že by se na nezbytnou dobu přestěhovalo do nemocnice v sousední Kutné Hoře, kterou bude kolínská nemocnice od ledna provozovat.

Na konci roku kolínská nemocnice otevřela také rekonstruované endoskopické centrum, které je podle Chudomela nejmodernějším svého druhu ve středních Čechách. „Endoskopie má v Kolíně dlouhodobou tradici. V posledních deseti letech se prudce zvýšily její výkony,“ dodal. Náklady na rekonstrukci endoskopie byly přes devět milionů korun a pokryla je evropská dotace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?