Nemocnice: kraj se vrací do hry

28. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Představitelé Hustopečí řeší, co dále s výběrovým řízením na provozovatele nemocnice. Na setkání míří krajský radní.


Pracovní skupina se sešla kvůli budoucnosti městské nemocnice v Hustopečích. Stalo se tak poté, co se do výběrového řízení na provozovatele nikdo nepřihlásil. A verdikt po setkání? Lidé, již se schůzky účastnili, příliš mluvit nechtějí. Jisté jsou podle informací Břeclavského deníku pouze dvě věci: změna podmínek soutěže získala, i přes počáteční nesouhlas, reálnější obrysy a do hry se vrací také Jihomoravský kraj.

Starosta Hustopečí Luboš Kuchynka považuje schůzi za přínosnou. Jednání pokračuje v úterý, kdy se sejde také městská rada. „Domluvili jsme se, že nebudeme podrobnosti z jednání komentovat. Mohu pouze říct, že se zabýváme tím, jak změnit výběrové řízení a jeho podmínky. Je třeba o tom vážně mluvit, musíme reagovat,“ uvedl Kuchynka.

Situaci do médií zatím odmítla rozebírat také opoziční zastupitelka Hana Potměšilová. „Řekli jsme si spoustu věcí, ale zatím nemá cenu dělat závěry, protože je ještě udělat nemůžeme,“ poznamenala žena. Na dotaz, k jakému řešení se přiklání ona osobně, v pátek neodpověděla.

Na změnu tlačí zejména zástupci Jihomoravského kraje, kteří o provoz nemocnice projevili zájem. Dosavadní podmínky označili za diskriminační, protože jim přihlášení soutěže neumožňovaly. Nový provozovatel totiž musí mít zkušenosti s provozem více než jednoho zdravotnického zařízení. Kraj přitom provozuje zdravotnická zařízení prostřednictvím příspěvkových organizací a žádná z nich takovou zkušenost nemá.

Politici v čele s hejtmanem Michal Haškem se proto obrátili na antimonopolní úřad. Jeho předseda Petr Rafaj vzkázal: „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel návrh, který napadá výběrové řízení na provozovatele nemocnice v Hustopečích, a bylo zahájeno správní řízení…. V této chvíli nelze podat více informací. Správní řízení proběhne ve lhůtě stanovené správním řádem.“

Konkrétní termín ale nezmínil.
Zda se v nejbližších dnech uskuteční s krajem jednání, nechtěl starosta komentovat. Zároveň to však nevyloučil. Pomyslné přikývnutí poté přišlo od jihomoravského radního pro zdravotnictví Marka Šlapala. „S panem starostou budu jednat v pondělí (dnes – pozn. red). Náš zájem trvá i nadále. Situace na mě působí tak, že tím, že se nikdo nepřihlásil, to dává zapravdu nám. Uvidíme, co z jednání vyplyne,“ reagoval Šlapal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?