Nemocnice kraje Vysočina loni snížily ztrátu o 197 milionů korun

8. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic kraje Vysočina loni meziročně snížilo ztrátu o 197 milionů korun. Tři z nich uzavřely rok s mírným ziskem, zbývající dvě vytvořily ztrátu pět milionů. Nejvýrazněji se loni podařilo zlepšit hospodářský výsledek jihlavské nemocnici, a to o 139 milionů korun, přesto skončila ve ztrátě 4,6 milionu korun.


JIHLAVA - S mírnou ztrátou skončila ještě havlíčkobrodská nemocnice.

Nemocnice ale stále tíží staré závazky: po lhůtě splatnosti koncem roku dlužily dodavatelům přes 294 milionů korun. Ty mohly být nižší o 112 milionů, které jim dluží zdravotní pojišťovny.

Nejlépe hospodařící nemocnicí v kraji je novoměstská. Loni vykázala mírný zisk a nemá téměř žádné závazky. Naopak pojišťovny jí koncem roku dlužily po splatnosti přes 20 milionů korun.

Ředitel Zdeněk Kadlec dlouhodobě dobré výsledky hospodaření připisuje stabilnímu pracovnímu kolektivu. Nemocnice se nikdy v minulosti neuváženě nezadlužovala, řekl.

Stejně dobře hospodaří nemocnice v Pelhřimově. Rok opět uzavřela s mírným ziskem. Po lhůtě dluží dodavatelům sedm milionů, ale pojišťovny nemocnici neposlaly včas dvojnásobnou sumu peněz.

Nejvyšší zisk, a to 269.000 korun, vykázala loni nemocnice v Třebíči. Ta ale po lhůtě splatnosti v závěru roku dlužila téměř 35 milionů korun. Pojišťovny jí po lhůtě splatnosti dlužily nejméně z pěti nemocnic kraje, a to šest milionů korun.

O 50 milionů na půl milionu korun dokázala snížit meziročně ztrátu nemocnice v Havlíčkově Brodě. Po lhůtě splatnosti ale dluží 97 milionů, pohledávky loni činily 27 milionů korun.

O 139 milionů korun snížila ztrátu nejzadluženější nemocnice kraje - jihlavská. O 28 milionů poklesly náklady a o 111 milionů zvýšila meziročně výnosy. Přesto vykázala ztrátu 4,6 milionu.

Pojišťovny jí po lhůtě splatnosti dluží nejvíce z pěti zařízení kraje, a to 45 milionů. O ty se mohl snížit dluh vůči dodavatelům léků a zdravotnického materiálu, který koncem roku 2004 představoval 156 milionů korun, řekl ředitel Jiří Madar.

Výsledky hospodaření nemocnic projedná koncem února rada kraje, která bude podle radního Pavla Hájka diskutovat i o eventuální změně právní formy dosud příspěvkových organizací.

I nová rada ale počítá s tím, že by zařízení zůstala ve stoprocentním vlastnictví kraje. V březnu potom rada schválí finanční a investiční plány nemocnic pro letošní rok.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?