Nemocnice kvůli chřipce omezují návštěvy

15. 1. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé nemocnice ve Středočeském a Zlínském kraji oznámily, že z důvodu nárůstu počtu respiračních onemocnění omezují,resp. vydávají dočasný zákaz návštěv.


Kroměřížská nemocnice vyhlásila zákaz návštěv platný od dnešního dne. Médiím to oznámila mluvčí nemocnice Veronika Klímová. Kroměřížská nemocnice se tak připojila k ostatním zařízením v kraji, která vydala tento zákaz již minulý týden. Ve všech nemocnicích platí zákaz v lůžkových částech všech oddělení až do odvolání.

Podle krajské hygienické stanice výrazně stoupl počet akutních respiračních i chřipkových onemocnění, v kraji začíná epidemie. Nemocných bylo na konci minulého týdne čtyřikrát více než předminulý týden, nejvíce jich přibylo v kategorii mezi 15 a 24 lety. Nejčastěji onemocněli lidé na Zlínsku a Vsetínsku.

Akutní respirační onemocnění zde trápilo 1479 ze 100 000 obyvatel kraje, což je o 66 procent více než předminulý týden. Nemocných přibylo ve všech věkových kategoriích, nejvíce onemocnění zasáhlo děti do pěti let. Nejvíce lidí ochořelo na Uherskohradišťsku, kde je nemocných 1795 ze 100 000 obyvatel.

K zákazu návštěv se uchýlily i některé nemocnice v Středočeském kraji.Od soboty toto opatření platí v benešovské nemocnici, dnes se ke stejnému kroku rozhodla nemocnice v Příbrami. Zákaz návštěv tam bude platit od středy, zjistila ČTK.

Příbramská nemocnice podle ředitele Stanislava Holobrady reagovala na výrazný nárůst počtu nemocných v příbramském regionu, který již odpovídá epidemii. Od středy 16. ledna do odvolání byl proto vyhlášen plošný zákaz návštěv hospitalizovaných, a to na všech lůžkových jednotkách.

„Žádáme naléhavě blízké našich pacientů, aby do 16. ledna velmi zvážili, zda v nemocnici navštívit 'svého' pacienta, a to nejen v případě, když již mají příznaky akutního respiračního nebo chřipkového onemocnění,“ dodal Holobrada.

Od soboty platí zákaz návštěv na lůžkových odděleních benešovské nemocnice. „Vyhlásili jsme ho, abychom ochránili naše pacienty,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Michal Oščipovský.

Naopak třeba v kolínské nemocnici mohou lidé pacienty zatím volně navštěvovat. „Ten stav ještě nesplňuje kritéria pro chřipkovou epidemii. Předpokládám, že s ochlazením, které nastane, se zákazu návštěv možná i vyhneme,“ uvedl ředitel zařízení Petr Chudomel.

Zákaz návštěv zatím nevyhlásila ani Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi. Podle mluvčí Kamily Hamáčkové počty nemocných ještě nepřesáhly kritickou hodnotu. Lékaři nicméně žádají lidi, kteří se cítí nemocní, aby své blízké s ohledem na jejich zdraví v nemocnici nenavštěvovali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?