Nemocnice mají nový software pro lepší plánování operací

24. 7. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezské krajské nemocnice mají nový software, který jim umožní efektivněji plánovat operace. Informační systém pro operační sály a centrální sterilizace šesti krajských nemocnic stál přibližně 15 milionů korun a s jeho pořízením pomohly evropské peníze, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.


U 39 operačních sálů v krajských nemocnicích v Havířově, Karviné, Orlové, Krnově, Opavě a Třinci software zajistí statistické přehledy, díky kterým bude možné zjistit skutečné časy operací, mapovat prostoje mezi operačními zákroky, zátěže operačních sálů, množství spotřeby zdravotnického materiálu a další údaje.

„Lékaři a personál v jednotlivých nemocnicích budou mít díky novému vybavení komplexní dohled nad reálným provozem operačních sálů a veškerými činnostmi centrálních sterilizací. Díky informačnímu systému získá přehled o efektivitě spotřeby materiálu jednotlivých nemocnic i vedení kraje a krajského úřadu. To přinese další úspory v provozu zdravotnických zařízení,“ uvedl hejtmanův náměstek Jiří Martinek (ČSSD).

Připomněl, že ročně se v krajských nemocnicích provede na 4500 operací, při nichž je třeba sterilizovat velké množství nástrojů. „Díky zkrácení času plánování operací počítá kraj s úsporou v této oblasti až 6,4 milionu korun ročně,“ podotkl Martinek.

Nákup nového softwaru je součástí širšího projektu elektronizace veřejné správy, do kterého kraj aktuálně s výrazným přispěním evropských peněz investoval přes 27 milionů korun. Kraj tak například posílil i bezpečnostní prvky na krajském úřadu, pořídil nový videokonferenční systém pro své příspěvkové organizace nebo aktualizoval grafické části plánu rozvoje vodovodů a kanalizací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?