Nemocnice Na Františku plánuje pronajmout část prostor

4. 11. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Františku (NNF) v centru Prahy čekají změny. Její vedení chce sestěhováním a menšími přestavbami ušetřit až čtvrtinu plochy. Tu by pak pronajalo dalším zájemcům ze zdravotnictví. Nemocnice by tak mohla do svého rozpočtu získat asi osm milionů korun. ČTK to řekl místostarosta Daniel Hodek (ČSSD). Změny jsou součástí širší koncepce na její restrukturalizaci.


Nemocnice Na Františku je jedinou pražskou nemocnicí, kterou zřizuje městská část. Dlouhodobě se potýká s finančními i personálními problémy a Praha 1 ji musí dotovat. Radnice se ji rozhodla zachovat a neomezovat zdravotnickou péči, chce ale snížit příspěvky, které jí musí každoročně platit.

Vedení nemocnice proto již například uzavřelo nové smlouvy s pojišťovnami. Ty staré byly dohodnuty na péči, kterou nemocnice nebyla schopna poskytnout. Například interní oddělení podle ní mělo mít 100 lůžek, ve skutečnosti jich ale mělo o několik desítek méně. Vyměnil se také ředitel nemocnice a primáři dvou oddělení, nastaly i další menší personální obměny.

Další změnou by mohlo být přestěhování vedení nemocnice nebo biochemické laboratoře do jiných prostor v budově. Výsledkem by mělo být uvolnění asi 1000 metrů čtverečních, především v přízemí objektu. Ty by mohly být pronajaty pro jiné lékaře nebo zdravotnická zařízení. Za pronájem by nemocnice získala asi dva miliony korun, dalších několik milionů by mohla přinést takzvaná vyžádaná péče. Tedy to, co by nájemci platili například za využívání laboratoří, kuchyně a podobně.

Praha 1 na letošní rok schválila nemocnici příspěvek 15 milionů korun. Peníze jí ale nestačily kvůli nové úhradové vyhlášce, která znamenala pokles příjmů asi o 24 milionů korun, a asi sedmimilionové ztrátě z doby červnových povodní. Radnice proto musela zařízení přidat dalších 23 milionů korun. „Kdyby se nestalo, co se objektivně stalo, byla by čtyři miliony v plusu,“ poznamenal Hodek. Příští rok by nemocnice měla vyjít s dotací 23 milionů korun, a to i po započtení změn v souvislosti s úhradovou vyhláškou.

Hodek by rád získal na provoz příspěvek také od hlavního města, s jejím vedením o této možnosti jedná. Pacienti z první městské části totiž podle něj tvoří pouze asi jednu třetinu všech ošetřených. S hlavním městem jedná i o tom, že by se nemocnice mohla zapojit do plánované bezdomovecké koncepce.

Podle ředitele NNF Roberta Zelenáka by mohla být zřízena speciální místnost, takzvaný hygienický filtr, ve kterém by se pracovníci mohli lépe postarat o pacienty, kteří se do nemocnice dostanou ve špatném hygienickém stavu. Po vykoupání a převlečení by mohli být předáni k další zdravotnické péči.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?