Nemocnice na Vysočině budou mít jednotný informační systém

22. 1. 2014 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina zahájil projekt jednotného nemocničního informačního systému, který datově propojí nemocnice v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Novém Městě na Moravě. Informace ze zdravotní dokumentace, laboratorních testů a rentgenových snímků a další údaje by měly být v rámci nového systému dostupné do konce roku 2017. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).


Důvodem zavedení nového systému je zastaralost současných nemocničních informačních systémů. Nový systém také následuje trend rozvoje elektronických prvků ve zdravotnictví, jako jsou například eRecepty nebo eNeschopenky.

V současné době používají nemocnice v kraji informační systémy od dvou dodavatelů a každý ze systémů je v jiné fázi modernizace. V nejhorší situaci je podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) jihlavská nemocnice. Proto bude jednotný systém zaveden nejdříve v Jihlavě, kde se nastaví veškeré požadované funkce včetně například metodiky vedení zdravotnické dokumentace.

Radní včera schválili předběžné termíny zavádění systému. Do poloviny roku by měla být hotová dokumentace, do konce roku by se mělo uskutečnit výběrové řízení. Během příštího roku by mohl systém začít fungovat v Jihlavě. Podle Novotného by se do něj v určité míře mohli zapojit také praktičtí lékaři.

„Jednotný nemocniční informační systém je nutný, aby nemocnice mohly v následujících letech dobře reagovat na změny při zavádění nových elektronických systémů. Podmínkou je, že nejdřív budou pořízeny koncové počítače pro lékaře a sestry ve všech nemocnicích v kraji,“ řekl už dříve Běhounek. Náklady dosáhnou přibližně 60 milionů korun. Peníze pro tento projekt má kraj podle Novotného ve své rozpočtové rezervě.

Podle počtu uživatelů se jednotný nemocniční informační systém stane zřejmě nejrozsáhlejším informačním systémem v kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?