Nemocnice: Navýšení úhrad nebude stačit na slíbené zvýšení mezd

22. 9. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Navýšení úhrad, které připravuje ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce na příští rok, nebude podle Asociace českých a moravských nemocnic stačit na desetiprocentní navýšení mezd lékařů a sester schválené vládou. Novinářům to řekl předseda asociace a ředitel Nemocnice Hranice Eduard Sohlich.


Pokud nemocnice personálu přidá, bude to podle Sohlicha na úkor poskytované péče. Podle ministerstva zdravotnictví ale peněz na vyšší ohodnocení lékařů a sester bude dostatek.

Ministerstvo zdravotnictví podle asociace, která sdružuje desítky regionálních nemocnic, chystá v úhradové vyhlášce na příští rok šestiprocentní nárůst úhrad. „To v žádné případě nestačí na navýšení mezd. Jako zaměstnavatelé jsme stavěni do situace, kdy je nám diktováno zvýšení mezd, ale nedostáváme na to prostředky,“ řekl Sohlich. Podle něj by bylo potřeba, aby o deset procent vzrostly úhrady jak v akutní, tak v následné péči. Podle Sohlicha řešily nemocnice stejný problém i v minulých letech. „Je to v situaci, kdy jsme se dohodli na tříletém navyšování mezd o deset procent a teď to vypadá, že dohoda krachuje ještě dřív, než začala,“ poznamenal Sohlich.

Ministerstvo zdravotnictví ale slibuje, že peníze na vyšší odměňování lékařů a sester budou. „O navýšení rozhodla celá vláda, lékaři to mohou brát jako závazek, že peníze na navýšení budou,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Platy lékařů a sester by měly vzrůst od ledna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?