Nemocnice nemají dostatek fibrinogenu

14. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zásoby fibrinogenu, životně důležitého léku na poruchu srážlivosti krve, se v nemocnicích v posledních týdnech ztenčily. Zatím není jisté, zda výrobce obnoví dodávky už v dubnu...


Jako zálohu pro kritické situace si nemocnice vyrábějí vlastní přípravek, ten však není tak spolehlivý.

Praha - Zásoby fibrinogenu, životně důležitého léku na poruchu srážlivosti krve, se v nemocnicích v posledních týdnech ztenčily. Na jeho nedostatek se snažily reagovat různě. Některé mají pojistku - vyrábějí si náhradní přípravek samy.

„Měli jsme fibrinogen už jen pro jednu rodičku, kdyby začala krvácet,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger. Místní transfúzní stanice proto podle jejího lékaře Víta Řeháčka začala vyrábět stejně účinný přípravek kryoprotein z krevní plazmy. Proti léku vyrobenému v továrně však u něj existuje určité riziko infekce.

Fibrinogen sháněla i Horská nemocnice ve Vrchlabí. „Obraceli jsme se i na okolní nemocnice, ale nikdo nám lék nechtěl dát. Každý byl rád, když měl zásobu,“ uvedl ředitel Vladimír Dryml.

Zatím přitom není jisté, jestli výrobce - firma Baxter Imuna - obnoví dodávky už v dubnu. Výpadek by mohl nahradit stejně účinný lék - hemocompletan. Firma, která jej nedávno mimořádně dovezla, však chtěla zhruba čtyřikrát víc peněz, než kolik stál u distributora, který do Česka toto léčivo importoval před časem, ale pak s dovozem skončil. Podle Ministerstva financí má lék od jednoho výrobce stanovenu maximální cenu. Všichni dovozci se do ní musí vejít. „Obracejí se na nás nemocnice, že lék nutně potřebují. Včera jsme požádali Ministerstvo zdravotnictví, aby nám povolilo výjimku pro dovoz ze Švýcarska. Lék u nás není registrován, ale vešel by se do určené ceny,“ řekl Petr Osvald z firmy Phoenix. Podle něj se nyní v Česku může používat jen lék od německých a rakouských producentů. „Ti ho ale nechtějí dodávat,“ tvrdí Osvald.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 14.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?