Nemocnice nepořizují drahé přístroje podle potřeby, ale na přání politiků

24. 6. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Předlužené české zdravotnictví má velký a roky neřešený problém - předražené a zbytečné nákupy nákladných přístrojů. Ministr Leoš Heger chce plýtvání ukončit. Například takzvaných "cétéček" je i podle odborníků moc a za jejich nákupy mohou být provize od výrobců.


Přístroje se v Česku nakupují ne podle potřeby, ale spíše podle toho, kde si to politici prosadí, jak zjistily HN.

Zařídit pro město rezonanci nebo počítačový tomograf CT se totiž v posledních letech díky miliardovým evropským dotacím stalo populárním krokem, který lze lehce využít v kampani.

„Ukazuje se, že síť je kvůli tomu někde hustší, jinde naopak o dost řidší, rozmístění se odehrávalo podle přístupu k penězům,“ potvrzuje Pavel Vepřek, poradce ministra zdravotnictví.

Každý nový přístroj přitom představuje pro zdravotnictví nemalé náklady. Na provoz přibližně dvou set tomografů a rezonancí jdou ročně miliardy korun. Jejich počet se v posledních letech ztrojnásobil. Ministerstvo zdravotnictví proto letos vyzvalo pojišťovny, ať už na další přístroje tohoto typu smlouvy neuzavírají.

Například v krajské nemocnici v Třinci právě dnes zprovozní novou magnetickou rezonanci, přestože pojišťovny byly proti. V kraji jich je totiž už teď osm. Oproti tomu třeba v Plzeňském kraji jsou jenom tři.

Rozmísťování přístrojů bez jakýchkoli pravidel chce však ministr Leoš Heger změnit. Během léta vytvoří expertní skupinu, která bude určovat, co pojišťovny budou platit a co ne.

Navíc jsou v cenách, za které nemocnice přístroje nakupují, až podezřele velké rozdíly.

Celý článek najdete na serveru IHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?